Share
Tweet
Share
Send to friend

Europska komisija osjetno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a

Predviđaju nam drugi najveći rast među članicama EU-a.

Europska komisija osjetno povećala prognozu rasta hrvatskog BDP-a

Europska komisija procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini rasti 3,3 posto, dok je u prethodnim prognozama iz veljače predviđala rast od 2,6 posto. Za sljedeću, 2025. godinu predviđa rast od 2,9 posto, neznatno više nego u veljači kada je prognozirala rast od 2,8 posto.

Hrvatska zajedno s Rumunjskom, čiji se rast također procjenjuje na 3,3 posto, trebala bi imati drugi najveći rast BDP-a u EU-u nakon Malte, koja bi trebala rast 4,6 posto.

“Predviđa se da će hrvatski BDP porasti za 3,3 posto u 2024. i 2,9 posto u 2025., uglavnom potaknut snažnom potrošnjom kućanstava. Očekuje se da će tržište rada ostati napeto, uz nastavak rasta zaposlenosti i pad stope nezaposlenosti na nove najniže razine. Predviđa se da će inflacija nastaviti postupno padati tijekom prognoziranog razdoblja”, navodi Komisija.

Očekuje se da će inflacija usporiti na 3,5 posto u 2024. i 2,2 posto u 2025., uglavnom zbog usporavanja cijena prerađene hrane i neenergetskih industrijskih proizvoda. Cijene usluga, potaknute povećanjem plaća i snažnom potražnjom potrošača, uključujući strane turiste, ostaju najtvrdokrnija komponenta inflacije, piše N1.

Zbog snažnog rasta i unatoč povećanju deficita, očekuje se da će omjer javnog duga i BDP-a ove godine pasti ispod 60 posto, na 59,5, a sljedeće godine na 59,1 posto.

Proračunski deficit prošle je godine iznosio je 0,7 posto, a ove godine se očekuje da će porasti na 2,6 posto.

Proračunski prihodi su snažno rasli zbog visoke inflacije, dobre turističke sezone i snažnog rasta plaća u javnom i privatnom sektoru. Istodobno, i proračunski rashodi su znatno porasli uslijed povećanja plaća, socijalne pomoći, rasta kamata i investicija.

“Očekuje se da će se 2024. deficit opće države povećati na 2,6 posto BDP-a jer novi zakon o plaćama u javnom sektoru i mjere socijalne pomoći stvaraju dodatni pritisak na rashode”, navodi Komisija.

Također se navodi da bi prihodi od  neizravnih poreza trebali rasti zbog solidnog nominalnog rasta BDP-a i dobre turističke sezone, a i prihodi od izravnih poreza također će rati zbog povećanja zaposlenosti i plaća unatoč poreznoj reformi iz siječnja ove godine koja smanjuje porezne prihode.

Izvor: N1

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.