Share
Tweet
Share
Send to friend

Bivši direktor Facebooka tvrdi da menadžeri trebaju ukinuti tjedne 'jedan na jedan' sastanke

Tjedni sastanci, smatra, dovode do sitničarenja i ne doprinose davanju cjelovitih povratnih informacija.

Bivši direktor Facebooka tvrdi da menadžeri trebaju ukinuti tjedne 'jedan na jedan' sastanke

Bivši direktor Facebooka Aditya Agarwal nedavno je istaknuo kako je tjednom 'jedan na jedan' sastanku voditelja i zaposlenika potrebna promjena.

Agarwal je nakon više od desetljeća vođenja tjednih sastanaka sa svojim izravnim podređenima zaključio kako oni čine više štete nego koristi, prenosi Business insider.

"U praksi, 'jedan na jedan' sastanci pretvaraju se u sesije sitničarenja", ističe.

Agarwal je nekoć bio glavni tehnološki direktor u Dropboxu i jedan od prvih inženjera Facebooka. Sada je partner u South Park Commons, grupi iz Silicijske doline koja ima za cilj izgraditi zajednicu među osnivačima, poduzetnicima i tehnolozima.

Umjesto tjednih izvještaja, Agarwal je predložio da šefovi daju povratne informacije svakih tri do šest mjeseci. Vjeruje kako bi upravo ovakav pristup potaknuo menadžere da otkriju obrasce zadovoljstva, angažiranosti i motivacije zaposlenika i ponude "cjelovite" smjernice umjesto tjednih provjera.

"Iskreno, mrzio sam to i smatrao beskorisnim. Ali to je ono što su 'dobri' menadžeri radili", napisao je Agarwal o tjednim sastancima.

Steven G. Rogelberg, organizacijski psiholog i profesor na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu, proučava '1 na 1' sastanke. U razgovoru za Business insider rekao je kako je jedna od najvećih pogrešaka kod ovih sastanaka kada šef dominira razgovorom ili prolazi kroz popis zadataka — praksu koju je Agarwal nazvao "arhaičnom."

S ciljem unaprjeđenja jedan na jedan sastanka, Rogelberg predlaže da se šefovi i njihovi izravni podređeni umjesto svakog tjedna sastaju svaka dva tjedna na možda 25 do 50 minuta. U suprotnom bi se uslijed prečestih sastanka radnici mogli osjećati mikromanageriranim.

Dodatno, umjesto održavanja čestih sastanaka, Agarwal predlaže da menadžeri budu dostupni kako bi im radnici mogli doći s pitanjima kada sami to požele ili osjete potrebnim. 

"Za većinu ljudi, kvartalni razgovori o široj slici i stalna dostupnost su dovoljni", napisao je.

Agarwal je rekao da želi da ljudi pod njim budu otporni.

"Nisu svaki tjedan ili mjesec sretni i ugodni. Želim da se nose s tim bez stalnog osjećaja krivnje. Tjedni jedan na jedan sastanci to podrivaju", naglasio je.

Izvor: Business insider

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.