Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako izgleda razgovor za posao kojeg s nama vodi – umjetna inteligencija?

Dio tvrtki je uvodne 'runde' razgovora s kandidatima za posao prepustio AI-ju.

Kako izgleda razgovor za posao kojeg s nama vodi – umjetna inteligencija?

Kako bi došao do pravog intervjua s nacionalnim lancem trgovina mješovitom robom, opisujući svoje iskustvo na Redditu, neimenovani muškarac je morao obaviti video intervju s HireVueom, online alatom za procjenu sposobnosti.

Kaže da mu nije bilo nimalo ugodno. 

„Da bih se pripremio za taj razgovor, rečeno mi je da nosim odijelo bez kravate, slušalice su bile zabranjene, glasnoća na pristojnoj razini bez priključenog vanjskog mikrofona i rekli su da trebam biti u dobro osvijetljenom, tihom prostoru. Sustav mi je postavio pet pitanja i imao sam minutu da pročitam svako i psihički se pripremim prije nego što odgovorim za tri minute ili manje. Sustav vam ne dopušta brisanje snimke i dodatne pokušaje“, pojasnio je, piše 24 sata.

Tehnologija je vrlo sofisticirana i hvata dosta toga, uključujući izraze lica, pokrete očiju i način na koji kandidati odgovaraju. Ti se podaci zatim koriste za bodovanje kandidata.

„Ako vaše oko odluta od kamere previše ili predugo, vaš rezultat će biti lošiji jer je programiran tako da pretpostavi kako je ova radnja rezultat čitanja odgovora s ispisanih kartica ili uređaja u blizini ispitivača. Ukoliko je vaš rezultat iznad određenog bodovnog praga, stvarni ljudi mogu pregledati vaše snimljene odgovore ako žele i možda ćete biti izabrani da razgovarate s dodatnim članovima njihovog tima za zapošljavanje kako biste nastavili proces intervjua“, dodao je.

Ali njegov intervju s umjetnom inteligencijom nije tu završio. Nakon što je odgovorio na klasična pitanja poput 'Opišite trenutak kada ste morali donijeti tešku odluku unutar tijesnog vremenskog okvira', muškarcu je naloženo da igra dvije igre, jednu koja se temelji na brojevima, a drugu na oblicima. 
Kaže kako mu nije bilo jasno zašto to traže od njega kad nije relevantno za poziciju za koji se prijavio.

Nije spomenuo je li na kraju dobio posao.

Postoje tri vrste AI intervjua za posao

Harvard Business Review identificirao je tri vrste AI intervjua koji se mogu provesti u potrazi za zaposlenicima. Prvi je automatizirani video intervju ili AVI. U ovoj vrsti intervjua, sesija se snima tako da se može pogledati kasnije. Međutim, sve odluke i dalje su prepuštene ljudima.

Drugi je AVI, potpomognut umjetnom inteligencijom, što zvuči kao ono s čime se ovaj muškarac s Reddita susreo. Ovaj je format isti kao AVI, osim što se tu uzimaju u obzir izvješća koja generira AI o stvarima poput pokreta očiju i izraza lica.

Treća vrsta intervjua je AVI, AI-led. U ovom slučaju, tehnologije se koriste za donošenje odluke o zapošljavanju bez ljudskog uplitanja.

Izvor: 24 sata

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.