Share
Tweet
Share
Send to friend

Studij i rad

Na koji način stalni posao utječe na studij? Moram li ga tada sam plaćati i mogu li ga uopće pohađati? Što ako sam upisan za osobne potrebe tj. uz plaćanje? Molim Vas da pokušate odgovoriti na ova i općenito na pitanja uz rad i školovanje.

Prema Zakonu o visokim učilištima (pročišćeni tekst NN 59/96) redoviti studenti studiraju na redovitom studiju, i to uz potporu Ministarstva ili sami plaćaju studij. Izvanredni studenti studiraju na izvanrednom studiju i sami plaćaju studij ili im troškove studija snosi poslodavac.

Iako u Zakonu to nigdje izrijekom nije navedeno, prema tumačenju Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja, osobe koje su u radnom odnosu ne mogu biti redoviti studenti, jer su programi za redovite studente predviđeni za osobe kojima je to jedina obveza. Osim toga, redoviti studenti imaju neka prava koja su nespojiva s radnim odnosom, odnosno prava koja zaposlene osobe ostvaruju upravo temeljem toga što su u radnom odnosu (zdravstveno osiguranje i sl.).

Dakle, ako ste u radnom odnosu, svakako studij morate plaćati tj. ne možete studirati uz potporu Ministarstva.

Ako ste pak bili redoviti student koji je sam plaćao studij, nakon zapošljavanja trebali biste iduću akademsku godinu upisati kao izvanredni student. Međutim, najbolje je da u vezi toga porazgovarate na učilištu (fakultetu, visokoj školi) gdje studirate.

Inače, ukupne obveze izvanrednih studenata dodiplomskih studija ne mogu biti manje od polovice obveza redovitih studenata, a nastava na izvanrednom studiju može trajati najviše za polovicu vremena dulje od vremena utvrđenog za nastavu na redovitom studiju.


Preporuka:
  • O svojoj situaciji porazgovarajte na učilištu na kojem studirate.
  • U slučaju potrebe obratite se pismenim upitom Ministarstvu znanosti i visokog obrazovanja.
  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.