Share
Tweet
Share
Send to friend

Plaćanje dodatnih znanja i vještina

Od 1992. radim na radnom mjestu operatera. U računarskom centru bila su predviđena još dva radna mjesta, koja nikada nisu popunjena tako da sam morao pokrivati i te poslove.
Do 1997. poduzeće me protiv moje volje slalo na seminare, gdje sam stekao nova stručna zvanja te sam tražio da mi se to prizna kroz plaću. Međutim, poslodavac nije reagirao pa sam podnio tužbu sudu, ali do danas spor još nije riješen (ne treba ni spominjati spregu poslodavca i suda). Žalio sam se i ministarstvu pravosuđa, no bez uspjeha.

Naime, prava iz rada u prvom redu temelje se na ugovoru o radu. Prema tome, ako neki posao proizlazi iz ugovora o radu, onda ste ga dužni obavljati. Ako pak nije predviđen ugovorom o radu, onda ga imate pravo odbiti obavljati, ili tražiti izmjenu ugovora o radu. Ako ste na zahtjev poslodavca radili bitno drugačije poslove, koji su osim toga više plaćeni, držim da biste za to trebali dobiti i razliku plaće.

Kod toga je pitanje da li ste stvarno obavljali druge poslove, što se iz Vašeg pitanja ne može sasvim sigurno ustanoviti. Naime, kao što je rečeno, opis poslova određuje se ugovorom o radu pa se to može procijeniti isključivo kroz ugovor. Naravno, u ugovorima najčešče nema opisa nego samo naziv posla pa se vrsta i opseg posla procijenjuju u skladu s time što se obično pod tim poslovima podrazumijeva, u skladu s praksom i običajima poslodavca, prema opisu posla u pravilniku ako ga poslodavac ima, u skladu s usmenim dogovorom između radnika i poslodavca i sl. Prema tome, što je stvarno Vaš posao i što ste morali obavljati, a što ne, posebno je pitanje na koje se ovdje ne može odgovoriti.

Stoga, tek nakon što se ustanove te činjenice, može se govoriti o Vašem eventualnom pravu na razliku plaće.

Što se tiče obavljanja poslova nepopunjenih radnih mjesta, treba znati da je sistematizacija poslova pitanje organizacije rada koju određuje poslodavac. Stoga, ako obavljate poslove iz ugovora o radu, onda činjenica što postoji neko 'papirnato' nepopunjeno radno mjesto na kojem Vi radite, ne daje Vama neko posebno pravo, jer ste samo obavljali svoje poslove iz ugovora o radu. Uz to, ako je količina posla bila zbog toga veća pa ste radili prekovremeno, imate pravo na dodatak za prekovremeni rad. Ako ste pak sve obavili unutar radnog vremena, dakle možda samo većim intenzitetom rada, onda nažalost nemate pravo na veću plaću, iako bi Vam poslodavac, pravde radi, trebao dati određenu stimulaciju ako je Vaš rad bio intenizviji od rada ostalih radnika.

Drugo je pitanje Vašeg dodatnog obrazovanja i prava koja eventualno iz toga proistječu. Pri tome držim da je stalno i dodatno obrazovanje, a osobito u informatičkim poslovima kao što su Vaši, nužno te da time ne stječete nikakvo posebno pravo. Naime, u informatičkim poslovima teško je zamisliti rad bez usavršavanja i vrlo vjerojatno bez toga ne biste niti mogli raditi. Osim toga to je načelno gledajući i korist za Vas jer ste na trošak poslodavca stekli nova znanja korisna na ovom poslu, ali eventualno i drugdje.

Konačno, ako se radilo o tome da ste ipak obavljali druge poslove koji nisu određeni ugovorom o radu, kao što je prethodno rečeno, te poslove ne morate obavljati. Ako ih obavljate, osim što bi to trebalo riješiti aneksom ugovora, ako su inače više plaćeni trebali biste i Vi dobiti veću plaću.

Naime, poslodavac je s Vama sklopio ugovor o radu za neke određene poslove i za te Vam je poslove dužan dati odgovarajuću plaću. Međutim, ako Vi na njegov zahtjev radite druge, skuplje poslove, poslodavac je od toga imao koristi, jer Vam te skuplje poslove nije platio. Stoga, budući ste na njegov zahtjev obavljali za njega druge poslove od onih koji su ugovorom određeni, za to imate pravo na razliku plaće. Međutim, ostaje pitanje da li se stvarno radilo o drugim poslovima, u kojem ste ih obimu obavljali i koliko bi oni trebali biti plaćeni.

Na koncu o svemu tome će konačno odlučiti sud koji će moći detaljno i precizno utvrditi sve okolnosti slučaja i donijeti odgovarajuću presudu. Pri tome držim da ne morate imati nikakvog razloga za strah niti sumnju u objektivnost suda, tj. u spregu suda i poslodavaca. Problem je jedino u sporosti suda.

Što se tiče Vaše žalbe Ministarstvu pravosuđa, ne znam točno što je u pitanju, ali ako se radi o pritužbi zbog sporosti suda, koliko mi je poznato na takve pritužbe Ministarstvo pravosuđa uvijek reagira i obraća se sudu. Na takav dopis Ministarstva sud može požuriti onoliko koliko mu objektivne mogućnosti dopuštaju, osobito koliko to dopuštaju zakonska ograničenja (djelovanje protustranke i sl).


Preporuka:
  • Razgovarajte s poslodavcem i pokušajte mu predložiti mirno rješenje spora i sklapanje aneksa ugovora o radu kojim bi se utvrdili Vaši novi poslovi odnosno veća plaća.
  • Razgovarajte sa svojim odvjetnikom (zastupnikom) i pokušajte vidjeti kako bi se spor mogao ubrzati.
  • Obratite se sindikatu za pomoć.
  • Obratite se ponovno Ministarstvu pravosuđa.
  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.