Share
Tweet
Share
Send to friend

Odrađivanje pripravničkog staža

Dipl. ing. sam prehrambene tehnologije. Zanima me da li svoj pripravnički staž mogu obaviti samo u nekoj prehrambenoj industriji ili ga mogu obaviti i u tvrtki koja je indirektno povezana s prehrambenom industrijom, a traži moje zvanje te gdje mogu pronaći podrobnije informacije o uvjetima obavljanja pripravničkog staža? Kako se formira plaća za pripravnika?

Zakon o radu propisuje samo opće uvjete rada svih pripravnika, dok se konkretni uvjeti gdje i kako se obavlja pripravnički staž uređuju posebnim propisima, kao što je to slučaj kod zdravstvenih ili veterinarskih djelatnika. Međutim, za inženjere prehrambene tehnologije nema takvih posebnih propisa, kao uostalom niti za većinu drugih struka odnosno zvanja.

Prema tome za Vas pripravnički staž nije uopće nužan, ali je moguć ako poslodavac želi baš pripravnika. Stoga je obavljanje pripravničkog staža praktično pitanje pa ga možete obaviti gdje god za to postoje praktični uvjeti. Naime, pripravničkim stažom ne zadovoljavate neki nužni zakonski preduvjet, već se praktički osposobljavate za posao. Dakle, to jedino znači ako odradite pripravnički staž u nekom neprehrambenom poduzeću, pri eventualnoj promjeni posla, drugi poslodavac će procjenjivati imate li odgovarajuće iskustvo ili ne, i ništa drugo.

Budući, kao što je rečeno nema posebnih propisa za pripravništvu u prehrambenoj tehnologiji, svi propisi koji reguliraju takav rad nalaze se u Zakonu o radu, članci 32. - 37. (NN 137/04). Tim Zakonom određeno je da se s pripravnikom može sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme, da pripravnički staž može trajati najdulje godinu dana, da način osposobljavanja pripravnika mora biti uređen pravilnikom ili ugovorom o radu, da pripravnik može radi osposobljavanja privremeno biti upućen na rad kod drugog poslodavca te da pripravnik polaže stručni ispit samo ako je to propisano zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, a zbog nepoloženog ispita pripravniku se može redovito otkazati.

Plaća pripravnika odnosno način određivanja plaće nije propisan Zakonom, već se određuje kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu. Uobičajno je da plaća pripravnika iznosi 70% od plaće koja se dobiva za istovrsne poslove nakon pripravničkog staža.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.