Share
Tweet
Share
Send to friend

Prava sindikalnog povjerenika

Ima li sindikalni povjerenik pravo za vrijeme redovnog radnog vremena prisustvovati sastancima koje organizira sindikalna središnjica i time izostajati s posla? Ako da, ima li pravo na plaću za te dane kad izostaje s posla? Kojim propisom je to regulirano?

Zakonom o radu su prava i ovlasti sindikalnog povjerenika riješena samo okvirno. Tako je člankom 189. Zakona određeno da sindikalni povjerenici imaju pravo kod poslodavca štititi i promicati prava i interese članova sindikata, a poslodavac im je dužan omogućiti pravodobno i djelotvorno ostvarenje njihovih prava te pristup podacima važnim za ostvarenje toga prava. Sindikalni povjerenik mora navedena prava ostvarivati u vrijeme i na način koji ne šteti djelotvornosti poslovanja poslodavca.

Prema tome držimo da bi poslodavac morao sindikalnom povjereniku omogućiti prisustovanje sastanku sindikalne središnjice u radno vrijeme, kako bi mu time omogućio djelotvorno ostvarivanje njegovih prava. Međutim, mislimo da bi mu poslodavac to iznimno mogao i odbiti, ako bi imao opravdane poslovne razloge. Naime, ista zakonska odredba govori da sindikalni povjerenik svoja prava mora ostvarivati u vrijeme i na način koji ne šteti djelotvornosti poslovanja poslodavca.

Zakonom nije određeno pravo sindikalnog povjerenika na plaću za vrijeme izbivanja s rada zbog sindikalnih aktivnosti. Dakle, poslodavac mu to vrijeme nije dužan platiti.

Sve prethodno odnosi se na prava iz Zakona o radu. Međutim, u brojnim kolektivnim ugovorima određena su znatno viša prava sindikalnih povjerenika, uključujući i pravo na plaćeno odsustvovanje s posla zbog prisustovanja sastancima sindikata odnosno sindikalne središnjice. Stoga bi valjalo vidjeti postoji li kolektivni ugovor odnosno takve odredbe kolektivnog ugovora.


Preporuka:
  • Provjerite imate li kolektivni ugovor i takva prava u kolektivnom ugovoru, odnosno imate li možda takva prava u pravilniku o radu.
  • Porazgovarajte s poslodavcem i pokušajte se s njime dogovoriti.
  • Tražite da to pokuša riješiti Vaša sindikalna središnjica.
  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.