Share
Tweet
Share
Send to friend

Osnivanje sindikata

Željela bih znati kako se osniva sindikat i da li je to moguće u manjim privatnim poduzećima bez obzira na vlasnika. Ako je moguće, koji su uvjeti? Poduzeće se bavi trgovinom.

Dakle, Sindikat može utemeljiti najmanje 10 punoljetnih i poslovno sposobnih osoba. To treba učiniti na utemeljiteljskoj skupštini, na kojoj bi se ujedno donio statut, koji mora sadržavati sve elemente iz članka 174. Zakona o radu (unutarnji ustroj na načelima demokratskog zastupanja, naziv, sjedište, područje djelovanja, tijela, postupak učlanjivanja, odredbe o tijelima ovlaštenim za sklapanje kolektivnih ugovora i dr.).

Sindikat treba biti registriran, te pravnu sposobnost stječe danom upisa u registar sindikata. Sindikati koji djeluju na području samo jedne županije registriraju se pri županijskom uredu za rad, a sindikati koji djeluju na području dvije ili više županija, pri Ministarstvu rada i socijalne skrbi.

Zahtjevu za registraciju mora se priložiti odluka o utemeljenju, zapisnik skupštine utemeljitelja, statut, popis utemeljitelja, popis članova izvršnog tijela, ime i prezime osobe ovlaštene za zastupanje. Zahtjev se mora podnijeti u roku 30 dana od utemeljenja.

Sve prethodno se odnosi na osnivanje sindikata, dakle posebnog, novog sindikata. Međutim, umjesto toga moguće je, i neusporedivo jednostavnije, učlaniti se u neki od postojećih sindikata. To je i uobičajeno da radnici u pojedinim poduzećima, a osobito manjima, ne osnivaju svoj sindikat, već se učlanjuju u postojeće, veće sindikate.

U sindikat se učlanjuje u skladu s pravilima sindikata, koja su u pravilu krajnje jednostavna. S time, ako se učlanjuje istovremeno više radnika, onda se kod poslodavca kod kojeg sindikat nije postojao, u skladu s pravilima sindikata u pravilu osniva sindikalna podružnica. To se obavlja u skladu s pravilima sindikata u koji se učlanjuje, a to uglavnom znači da se radnici pojedino učlane, a onda svi zajedno izaberu sindikalnog povjerenika koji uživa stanovite ovlasti i zaštitu temeljem Zakona o radu. Takva sindikalna podružnca može se također upisati u registar podružnica, pri tijelu gdje je registriran sindikat, ako je to predviđeno statutom sindikata. Upisom u registar podružnica stječe stanovita ovlaštenja u pravom prometu. Međutim, i bez upisa u registar podružnica može punopravno sindikalno djelovati, ali ne može nastupati u pravnom prometu (raspolagati s novcem, sklapati pravne poslove i sl.).


Preporuka:
  • Obratite se nekom od postojećih sindikata iz djelatnosti trgovine. Najveći sindikat iz tog područja je Sindikat trgovine Hrvatske, Trg Petra Krešimira IV br. 1, tel. 4655-111. Međutim, možete potražiti i neki drugi sindikat s tog područja.
  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.