Share
Tweet
Share
Send to friend

Prava u slučaju smrti člana uže obitelji

U slučaju smrti člana uže obitelji (baka) da li se prema Zakonu o radu može dobiti dva slobodna dana? Poslodavac je rekao da će mi to odbiti od godišnjeg odmora.

Člankom 57. Zakona o radu određeno je da radnici imaju pravo na plaćeni dopust do ukupno najviše sedam radnih dana tijekom kalendarske godine, za važne potrebe osobito u vezi sklapanja braka, poroda supruge ili smrti člana uže obitelji.

Pod članovima uže obitelji smatraju se također i srodnici po krvi u pravoj liniji, dakle i baka.

Stoga Vi prema Zakonu svakako imate pravo na plaćeni dopust zbog smrti bake. Međutim, ostaje pitanje na koliko dana plaćenog dopusta imate pravo. Naime, Zakon ne određuje koliko Vam pripada dana za svaki pojedini slučaj, nego se to riješava kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Stoga ako je kolektivnim ugovorom koji obvezuje Vašeg poslodavca ili pravilnikom o radu određeno da Vam za navedeni slučaj pripada dva dana plaćeneg dopusta, kako Vi navodite, onda na toliko dana imate pravo, pa Vam poslodavac ne smije te dane odbiti od godišnjeg odmora.

No, ako nema kolektivnog ugovora ili pravilnika, tj. ako nije određen broj dana za konkretne slučajeve, onda i nadalje imate zakonsko pravo na plaćeni dopust, ali tada se ne zna koliko dana. U tom slučaju sigurno imate pravo najmanje na jedan dan plaćenog dopusta, a poslodavac Vam mora omogućiti da ga iskoristite i ne smije Vam taj dan nipošto oduzeti od godišnjeg odmora.


Preporuka:
  • Porazgovarajte s poslodavcem, objasnite mu Vaša prava i pokušajte se s njime dogovoriti.
  • We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.