Share
Tweet
Share
Send to friend

Uskraćena sva prava radnika

Da li poslodavac može u firmi od 19 ljudi raditi s njima što i kako želi, a da nikome ne odgovara tj. da li ti radnici imaju ikakva prava? Svi su plaćeni minimalcem, ne plaća se mirovinski, prekovremeni rad, dnevnice. Kome se potužiti ako je to jedini izvor prihoda siromašnom radniku s djecom, a ne može naći povoljniji posao pa mora sve gutati da dobije i ono malo što mu se daje na kapaljku i ako mu se i da?

Imate pravo na veću plaću od 'minimalca'. Plaća se određuje ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Međutim, ako plaća nije određena na taj način, prema odredbi članka 88. st. 3. i 4. Zakona o radu, poslodavac je dužan isplatiti primjerenu plaću. To je plaća koja se inače plaća za isti rad (po prilici prosječna plaća za poslove kao što su Vaši).

Poslodavac Vam je dužan platiti prekovremeni rad i to više nego redovni (uobičajeno je 50% više), a također Vam je dužan isplatiti dnevnice ako idete na službeni put po njegovom nalogu. Naravno, poslodavac mora plaćati doprinose.

No, to su prava koja su sigurno i Vama poznata, a problem je kako prava izboriti. Iako to nije lako, rješenja postoje.

Kao prvo možete se obratiti inspekciji rada: Državni inspektorat, Odjel za radne odnose, Vukovarska 78, Zagreb. Ako biste radije da poslodavac ne zna da ste ga Vi prijavili, pokušajte anonimno. Inspekcija prihvaća i anonimne prijave.

Za neplaćanje doprinosa obratite se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Mihanovićeva 3, Zagreb, i prijavite poslodavca te zatražite da Zavod po službenoj dužnosti pokrene postupak naplate. Također, u vezi neplaćanja poreza na plaću, obratite se poreznoj upravi.

Naravno, sva svoja materijalna prava - primjerenu plaću, prekovremeni rad, dnevnice možete ostvariti putem suda.

Obratite se sindikatu. Ako niste član, učlanite se u sindikat koji postoji u djelatnosti u kojoj radite.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.