Share
Tweet
Share
Send to friend

Božićnica

Zanima me da li imam pravo na neki iznos božićnice koja se isplaćuje u mojoj bivšoj firmi, s obzirom da sam u tekućoj godini radio 9 mjeseci i da sam dobio otkaz radi teške povrede ugovora o radu.

Božićnica nije pravo iz Zakona o radu, nego pravo koje se isključivo regulira ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Stoga se i pravo na božićnicu određuje tim dokumentima.

Međutim, ako više niste u radnom odnosu kod tog poslodavca, gotovo je sigurno da nemate pravo na božićnicu. Naime, božićnica je prigodna isplata koja se isplaćuje radnicima koji su trenutno u radnom odnosu kod poslodavca. Jedino ako bi ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu bilo izričito određeno nešto drukčije - npr. da i radnici koji su dobili otkaz, ali su dio godine radili kod poslodavca, imaju pravo na božićnicu, onda biste takvo pravo imali. No, to nije vjerojatno, i takve odredbe nisam nikada vidio.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.