Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravo na uvid u prijavu na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje

Radim tri mjeseca u jednoj firmi i nisam siguran da li sam prijavljen. Od poslodavca samo dobivam uvjeravanja da jesam, ali sveukupna situacija, kašnjenje plaća i slične stvari upućuju da ozbiljno posumnjam u svoj status. Kako da provjerim da li poslodavac uredno uplaćuje doprinose, i ako ne, kako da se zaštitim. Obzirom da mi je plaća 2.500 kn te da živim u iznajmljenom stanu, situacija nije baš blistava.

Poslodavac je dužan uplaćivati poreze i doprinose, a isto tako dužan Vam je na Vaš zahtjev predočiti dokumentaciju o izvršenim uplatama. Prema tome imate potpuno pravo to zatražiti, a ako poslodavac to odbije objasnite mu da se radi o Vašim sredstvima od kojih ovisi Vaša mirovina, pa ako je sve u redu nema razloga da Vam to ne dokumentira.

Osim toga, provjerite u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje jeste li uopće prijavljeni i plaća li poslodavac uredno doprinose. Ako to slučajno nije tako, zatražite da Zavod po službenoj dužnosti pokrene naplatu doprinosa, što je Zavod dužan učiniti. (Inače, Vi sami ne možete sudski potražiti doprinose, nego to mora učiniti Zavod).

Isto to možete provjeriti, i zatražiti na poreznoj upravi. Možete se obratiti za pomoć i inspekciji rada.

Osim toga, ako je kod poslodavca osnovano radničko vijeće, ili ga zamjenjuje sindikalni povjerenik, obratite im se da provjere uplatu Vaših doprinosa. Radničko vijeće ima pravo, i obvezu, kontrole uplate doprinosa.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.