Share
Tweet
Share
Send to friend

Kompenzacija plaće

Zaposlen sam u poduzeću privatnog vlasništva od 1999. godine. Poslodavac mi ne isplaćuje plaću na račun - već me kao i ostale kolege prisiljava da plaću kompenziram, odnosno kupujem u njegovim trgovinama pa dalje prodajem poznanicima, prijateljima. Želim naglasiti da poduzeće u kojem sam zaposlen nije u blokadi, no unatoč tome poslodavac ne plaća ni doprinose (plaće nisu minimalne), nego čeka da se doprinosi prisilno naplate (kao da se radi o minimalcu) te na taj način zakida i fondove. Molim Vas da mi odgovorite na koji način da prisilimo poslodavca da isplaćuje plaću u novcu, odnosno plaća doprinose na stvarno obračunatu plaću?

Članom 90. st. 2. Zakona o radu izričito je određeno da se plaća isplaćuje u novcu. Dakle, poslodavac Vam je dužan plaću isplaćivati isključivo u novcu. Budući da poduzeće nije u blokadi, očito da isplata putem kupovine u njegovim trogovinama nije nikakva nužda, nego zluopotreba pozicije poslodavca na Vašu štetu.

Iz pitanja ne znam da li poslodavac jednostavno, usmeno, zahtjeva od Vas da umjesto plaće uzimate robu iz trgovine ili ste potpisali i neke izjave o kompenzaciji sl. Pri tome treba znati da prema članku 94. Zakona o radu, radnik ne može dati izjavu tj. suglasnost za kompenzaciju unaprijed ili generalnu i sl., nego samo naknadno, ako već ima neki dug prema poslodavcu, pa se radnik i poslodavac dogovore da će radnik na taj način namiriti dug. (Obično kada radnik načini štetu na radu). Također treba znati da Vam je poslodavac dužan davati i točne obračune isplaćene, ali i neisplaćene plaće.

Trebate zahtjevati isplatu plaće u novcu. Stoga, pokušajte odbiti bilo što osim novca. Također, prijavite poslodavca Inspekciji rada, gdje ćete osim isplate plaće u stvarima, prijaviti i nedavanje obračuna o plaći.

Kako Zakon o radu govori da se plaća isplaćuje isključivo u novcu, moglo bi se reći, ako nije bilo novčane isplate, da plaća uopće nije isplaćena. Stoga, mogli biste pokušati sudski zahtjevati isplate plaća, tvrdnjom da plaće nisu niti isplaćene, jer nije bilo novčane isplate. Dakle, da uzimanje robe iz dućana nije predstavljalo isplatu plaća.

Prijavite poslodavca Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Poreznoj upravi, te zahtjevajte da pokrenu postupak naplate doprinosa, odnosno poreza prema visini Vaše stvarne plaće, određene ugovorom o radu i sl., a ne prema visini najniže plaće.

Obratite se i sindikatu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.