Share
Tweet
Share
Send to friend

Posljedice pada na stručnom ispitu ili odbijanja polaganja

Koje su posljedice u slučaju da pripravnik ne zadovolji na pripravničkom ispitu? Koje su posljedice ako pripravnik odbije pristupiti pripravničkom ispitu?

Prema članku 36. st. 3. Zakona o radu, poslodavac može redovno otkazati pripravniku koji ne položi stručni ispit (to je zakonski termin). Redovito otkazati znači otkazati s otkaznim rokom, koji zavisi od trajanja radnog odnosa kod poslodavca. Otkazni rok, ako je radnik radio do jedne godine kod tog poslodavca iznosi dva tjedna, a ako je radio više od jedne, a manje od dvije godine, iznosi mjesec dana.

Međutim, Zakon o radu određuje da se stručni ispit polaže ako je tako propisano zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Prema tome, ako polaganje ispita nije propisano nekim od spomenutih dokumenata, nema obveze polaganja stručnog ispita.

Budući da polaganje stručnog ispita može odrediti i sam poslodavac svojim pravilnikom o radu, mislim da obveza polaganja stručnog ispita koji je određen isključivo pravilnikom o radu, postoji ako je to bilo propisano tim pravilnikom u trenutku sklapanja ugovora o radu. U protivnom mogao bi poslodavac zadnji dan pripravničkog staža, propisati obvezu polaganja stručnog ispita.

Osim toga sadržaj i način polaganja mora biti propisan zakonom, kolektivnim ugovorom, drugim propisom ili pravilnikom o radu. Ako to nije propisano, dakle, ako bi pravilnikom o radu npr. bila samo propisana obveza polaganja stručnog ispita, a ne i njegov sadržaj, držim da u takvom slučaju pripravnik ne bi mogao dobiti otkaz zbog nepolaganja ispita, jer mu nisu bili poznati uvjeti ispita. Isto bi trebalo vrijediti ako bi u takvom slučaju pripravnik odbio polagati stručni ispit.

No, ako je stručni ispit propisan na jedan od zakonitih načina i ako je njegov sadržaj i način polaganja propisan spomenutim dokumentima, pripravnik je dužan polagati stručni ispit, a poslodavac mu može redovno otkazati ako ne položi ispit ili mu odbije pristupiti.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.