Share
Tweet
Share
Send to friend

Ozljeda na putu na posao - mogućnost naknade štete

Imao sam udes na putu od kuće prema poslu. Plaća mi se bolovanje 100% kao da je povreda na radu. Imam li pravo i po kojoj polici osiguranja, budući da nemam kolektivno i životno osiguranje, dobiti kakvu odštetu? Postoji li kakva treća polica 'odgovornosti iz djelatnosti' po kojoj mogu dobiti odštetu? Moram li biti osiguran od povrede na radu?

Kao što ste naveli, dobivate naknadu za bolovanje u slučaju ozljede na radu, tj. u stopostotnom iznosu, što je Vaše nesporno pravo.

Da biste od nekog osiguravajućeg društva mogli dobili premiju za slučaj ozljede, morali biste biti osigurani, bilo individualno bilo da Vas je osigurao poslodavac. U protivnom, tj. ako niste osigurani, nemate nikakve mogućnosti takvu premiju ostvariti. Inače, takva osiguranja uobičajeno znače osiguranje za slučaj invalidnosti ili smrti, što znači premiju samo ako nastane invalidnost (u nekom postotku), a ne i na temelju same činjenice postojanja ozljeda, ako ozljeda nema za posljedicu neki postotak invalidnosti.

Poslodavac Vas prema zakonu, nije dužan dodatno osigurati za slučaj ozljede na radu. (Ovdje ne mislimo na osiguranje preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, temeljem kojeg ostvarujete naknadu za bolovanje). Poslodavac bi to eventualno bio dužan učiniti da je to ugovoreno ugovorom o radu, ili kolektivnim ugovorom, što je katkada praksa, a o čemu ja nemam podataka.

Kao što je rečeno, radnik može naknadu štete zahtijevati izravno od poslodavca. Prema članku 109. Zakona o radu, poslodavac odgovora za štetu koju radnik pretrpi na radu ili u vezi rada, a prema članku 37. Zakona o mirovinskom osiguranju ozljedom na radu smatra se i ozljeda nastala na redovitom putu od stana do mjesta rada i obratno. Upravo temeljem te odredbe i dobivate naknadu za bolovanje u stopostotnom iznosu. Međutim, ova odredba određuje samo da radnik ima pravo na stopostotno bolovanje u slučaju ozljede prilikom puta na posao, odnosno na prava s osnova invalidskog osiguranja, da je prilikom te ozljede nastala invalidnost. No, ta odredba ne znači da je poslodavac dužan nadoknaditi radniku i štetu zbog takve ozljede. Takvo je stajalište sudske prakse, jer bi u suprotnom odgovornost poslodavca bila pretjerano teška, osobito što nema uzročne veze između ozljede i postupanja poslodavca.

Međutim, iznimno odgovornost poslodavca, odnosno mogućnost naknade štete bi postojala da je ozljeda nastala prilikom organiziranog prijevoza koji je organizirao upravo poslodavac. Ako to nije tako, mislim da nemate šanse dobiti naknadu štete zbog ozljede koja je nastala na putu na posao.

S obzirom da niste osigurani kod osiguravajućeg društva, nemate pravo ni na kakvu premiju zbog ozljede koju ste pretrpjeli.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.