Share
Tweet
Share
Send to friend

Prijava rada 'na crno'

Molim Vas da mi objasnite kome se točno obratiti kako bi prijavila poslodavca koji zapošljava ljude 'na crno', odnosno bez ikakvog ugovora. Ako to učinim kakve će on sankcije snositi?

Adresa Inspektorata je:
Državni inspektorat,
Uprava nadzora u području rada i zaštite na radu,
Zagreb,
Vukovarska 78.

Postoje i područne jedinice odnosno ispostave Inspektorata po pojedinim gradovima. Međutim, prijavu svakako možete poslati na gornju adresu tj. na Državni inspektorat u Zagrebu, koji će potom prijavu prosljediti nadležnoj poslovnoj jedinici, zavisno od sjedišta poslodavca. Mislim da je ovaj način, tj. da prijavljujete u Zagreb, čak najefikasniji.

Za neprijavljivanje radnika poslodavac odgovora prekršajno. Tako će se prema članku 71. Zakona o državnom inspektoratu, novčanom kaznom od 30.000 do 120.000 kuna po radniku kazniti za prekršaj poslodavac (poduzeće) koji zaposlenika u propisanom roku ne prijavi tijelima mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja te poslodavac koji radnicima drugoga poslodavca povjerava poslove protivno zakonu ili drugom propisu (dakle, za rad 'na crno').

Također, za isti prekršaj kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi (tj. poduzeću), dakle, direktor, i to novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Poslodavcu se može izreći i novčana kazna na licu mjestu u iznosu od 10.000 kuna, a direktoru, tj. odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 3.000 kuna.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.