Share
Tweet
Share
Send to friend

Kome prijaviti poslodavca?

Kome prijaviti vrlo uglednog poslodavca (ugostiteljstvo) sa očitim vezama u političkim krugovima koji traži od radnika u novootvorenom restoranu da rade doslovno od jutra do mraka, a ne drži se dogovora o visini plaće, odnosno ne plaća niti osam sati dnevno, a o prekovremenim satima da i ne govorim. Da li je legalno dvokratno radno vrijeme sa samo dva sata pauze dnevno i bez slobodnog dana?

Dakle, prijavu možete poslati Državnom inspektoratu. Glavni državni inspektor je Branko Jordanić pa prijavu možete nasloviti na njega ili na pomoćnika glavnog inspektora za radne odnose Iliju Tadića. Postoje i područne jedinice odnosno ispostave Inspektora po pojedinim gradovima. Međutim, prijavu svakako možete poslati na gornju adresu tj. na Državni inspektorat u Zagrebu, koji će potom prijavu proslijediti nadležnoj poslovnoj jedinici, zavisno od sjedišta poslodavca. Mislim da je ovaj način, tj. da prijavljujete u Zagreb, čak najefikasniji.

Osim Inspekciji rada, možete se obratiti i sindikatu, da Vam pokuša pomoći. Ako niste član sindikata možete se javiti Sindikatu ugostiteljstva i turizma Hrvatske, Trg Petra Krešimira IV broj 1, predsjednica Sindikata je Vesna Dejanović.

Naravno, sva materijalna prava koja Vam je poslodavac uskratio - manja plaća, neplaćanje prekovremenog rada i dr. možete ostvariti sudskim putem, u roku od tri godine.

Što se tiče dvokratnog radnog vremena, ono je moguće, međutim iz Vašeg pitanja nije sasvim jasno o čemu se radi. Dakle, ukupno radno vrijeme ne bi smjelo biti duže od 40 sati tjedno, dakle prosječno osam sati dnevno ako se radi pet dana tjedno, iznimno 50 sati ako se radi prekovremeno ili u preraspodjeli radnog vremena, ali to smije trajati samo ograničeno vrijeme. Između dva radna dana radnik mora imati najmanje 12 sati odmora, a također mora imati jedan cijeli dan, tj. 24 sata odmora svakog tjedna. Ako mora raditi na dan tjednog odmora, onda mu se mora osigurati drugi dan za odmor.

Vaš poslodavac je učinio niz prekršaja, za koje su zapriječene kazne u Zakonu o radu, koje iznose od 10.000 do 30.000 kuna za poslodavca pravnu osobu (poduzeće), odnosno od 3.000 do 10.000 kuna za poslodavca fizičku osobu (obrtnik) te isto toliko za odgovornu osobu u pravnoj osobi tj. direktora.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.