Share
Tweet
Share
Send to friend

Ozljeda na radu

Kome da se obratim nakon što sam u firmi na stepenicama pao i udario se u bubreg? Da li postoji neko osiguranje kod poslodavca za takve slučajeve?

Da bi radnik ostvario navedena prava zbog ozljede na radu, takvu ozljedu dužan je prijaviti poslodavcu, odmah po nastanku štetnog događaja, osobno ili to u njegovo ime može učiniti drugi radnik, rodbina ili očevidac.

Radi ostvarenja prava radnika koja proizlaze iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja poslodavac je u obvezi ozljedu na radu ili profesionalnu bolest prijaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Prijava se vrši na propisanom obrascu (obrazac ER-8). Temeljem Prijave Zavodu i od Zavoda prihvaćenih navoda iz Prijave, oštećeni radnik ostvaruje svoja zakonom propisana prava.

Inače, poslodavac nije dužan osigurati radnike kod osiguravajućih društava za slučaj invalidnosti ili smrti (što uključuje i ozljedu na radu). Ako Vas poslodavac nije osigurao nemate pravo ni na kakvu premiju zbog ozljede koju ste pretrpjeli. Međutim, kao što je rečeno, postoji mogućnost da radnik naknadu štete zahtjeva izravno od poslodavca.

Prema Zakonu o zaštiti na radu poslodavac odgovara radniku za štetu uzrokovanu ozljedom na radu, profesionalnom bolešću ili bolešću u svezi s radom, po načelu objektivne odgovornosti. Obveza je poslodavca da dokaže da nije odgovoran za štetu, to jest da je šteta nastala krivicom treće osobe ili krivicom radnika, odnosno višom silom. U protivnom, poslodavac će snositi troškove koji iz toga proizlaze. Osim toga imate pravo na naknadu za bolovanje u stopostotnom iznosu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.