Share
Tweet
Share
Send to friend

Protuzakonit zahtjev poslodavca

Radim kao knjigovođa u jednom poduzeću. Trenutno izrađujem završni obračun za proteklu godinu, a poslodavac od mene traži da jednostavno ne proknjižim jedan poveći 'prihod' kako bi porezna osnovica kao i porez bili osjetno manji. Nemam nikakva ovlaštenja i nisam odgovorna osoba u firmi, ali radim i knjižim knjigovodstvo. Tražila sam poslodavca da mi da pismenu potvrdu da to ne knjižim kako bih sebe zaštitila kod eventualnog nadzora. Ne želi ni čuti za to. Traži da ne proknjižim i tako napravim obračun. Pitanje je da li ja kao knjigovođa mogu snositi posljedice i kazne kad se u kasnijem nadzoru to eventualno otkrije. Gotovo mi je dao ultimatum - ili gubim posao ili moram napravit obračun kakav želi. Molim pomozite.

Treba znati da navedeni postupak može predstavljati i kazneno djelo. Pri tome se radi o kaznenom djelu zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. Kaznenog zakona (npr. sastavljanje isprava neistinitog sadržaja, lažnim bilancama, procjenama ili inventurom ili drugim lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica, kojima se neistinito prikazuje stanje i kretanje sredstava i uspjeha poslovanja i dr.). Za to djelo odgovara odgovorna osoba, a to kako kažete niste Vi.

Međutim, kada se radi o kaznenom djelu utaje poreza i drugih davanja iz članka 286. Kaznenog zakona (a radi se upravo o tome), onda za to odgovornost nije ograničena samo na odgovornu osobu jer Zakon kaže: 'Tko s ciljem da on ili tko drugi izbjegne potpuno ili djelomično plaćanje poreza daje lažne podatke o zakonito stečenim dohocima…'. Dakle, svoju suodgovornost ne možete izbjeći ako znate podatke i namjerno unesete pogrešne, tj. izostavite podatke. Osim toga, iako bi bilo jasno u čijem ste interesu radili, teško biste mogli dokazati da ste dobili izričiti nalog od poslodavca. Tko kaže da poslodavac ne bi sve pokušao prebaciti na Vas tvrdeći da ste jednostavno pogriješili? Što se tiče prijetnji otkazom, naravno da bi otkaz zbog odbijanja nezakonitog naloga bio nedopušten. Druga je stvar što biste morali otkaz osporavati u dugotrajnom postupku. Osim toga, naravno da poslodavac u otkazu ne bi naveo taj stvarni razlog, nego neki drugi, formalno dopušten razlog (npr. poslovno uvjetovani otkaz – gospodarski razlozi i sl.), što bi Vam otežalo vođenje spora. No, vjerujem da biste spor dobili. Međutim, i poslodavac može računati ako Vam da nezakoniti otkaz, da biste Vi mogli protiv njega mogli podnijeti prijavu poreznoj upravi, ili kaznenu prijavu.

Ako postupite po nalogu poslodavaca suodgovorni ste za nezakonito postupanje, a u idućem slučaju opet možete imati prijetnju otkazom. Samo sljedeći puta poslodavac može za Vas imati još jedno sredstvo pritiska – činjenicu da ste već jednom postupili nezakonito, za koji ste postupak odgovorni. Mislim da bi bilo korisno da se obratite sindikatu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.