Share
Tweet
Share
Send to friend

Mogućnost naknade štete iz plaće za poslove koji nisu definirani ugovorom o radu?

Zaposlena sam na neodređeno kao komercijalist - poslovi vezani za nabavu i prodaju robe - tako piše u ugovoru, to sam potpisala odnosno prihvatila taj posao. Međutim, moj poslodavac uporno traži od mene da obavljam skladišne poslove, čak mi prijeti da će mi i za nastali manjak odmah odbiti od plaće. To je privatna tvrtka s troje zaposlenih, ključevi od skladišta i prodajnog mjesta su dostupni svima. U tvrtci je zaposlen i skladištar. Direktor zahtijeva da on izda robu, a ja sam dužna to prekontrolirati i na otpremnici moraju stajati dva potpisa, potpis skladištara i moj potpis. Budući da je s mojim poslodavcem razgovor nemoguć, ja potpisujem te otpremnice, šutim i radim. Da li me on na temelju tog potpisa može teretiti za bilo kakvu odgovornost budući da u ugovoru o radu o tome nema riječi. Da li mi od plaće može odbiti nastali manjak koji je on sklon sam izrežirati budući da je roba svima dostupna.

Dakle, poslodavac bi morao dokazati da je šteta nastala, da ste štetu uzrokovali Vi i napokon da ste Vi odgovorni za štetu, tj. da ste ju uzrokovali namjerno ili iz krajne nepažnje. Teret svih tih dokaza je na njemu.

Naravno, to što potpisujete otpremnice ne ide Vam u prilog, ali Vam ide u prilog činjenica da to nije Vaš posao i da je roba dostupna svima. U vezi prijetnje odbijanja od plaće, to je izričito zabranjeno (članak 94. Zakona o radu – zabrana prijeboja). Dakle, poslodavac Vam ne smije bez Vaše suglasnosti odbiti od plaće nikakav iznos svoga potraživanja, što znači niti u slučaju da ste stvarno Vi odgovorni za štetu i da ste štetu čak i priznali, ali niste dali suglasnost za prebijanje od plaće. Naravno, osobito to ne smije učiniti ako za štetu Vi niste odgovorni odnosno ako osporavate štetu i svoju odgovornost.

Ako bi Vam poslodavac bez Vaše suglasnosti odbio od plaće iznos štete, stvarne ili izmišljenje, to bi predstavljao prekršaj za koji je predviđena kazna od 31.000 do 60.000 kuna za poduzeće, i 4.000 do 6.000 kuna za direktora.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.