Share
Tweet
Share
Send to friend

Neizvršeno obećanje o povećanju plaće nakon odrađivanja probnog roka

Nakon završenog probnog roka poslodavac nije povisio moju plaću s obrazloženjem kako 'firma nema za to novaca'. Dakle, plaća mi je ostala ista kao i za vrijeme probnog roka, iako je na razgovoru za posao bilo rečeno kako će po isteku tog roka, nakon 6 mjeseci, plaća biti 600 kn veća. Na žalost, u ugovoru (na neodređeno vrijeme) nije navedeno koliko plaća treba iznositi. Ostali zaposlenici tako za isti rad primaju veću plaću od mene, tj. onakvu kakva je trebala biti da je poslodavac ispunio svoje obećanje. Bila bih zahvalna ukoliko biste mi mogli reći postupa li moj poslodavac zakonito i mogu li nekako popraviti svoju situaciju.

Pod primjerenom plaćom smatra se plaća koja se redovito plaća za jednaki rad, a ako takvu plaću nije moguće utvrditi, onda plaća koju odredi sud prema okolnostima slučaja. Kada se govori o redovitom plaćanju za jednaki rad, to znači za rad jednake vrijednosti tj. iste ili slične stručnosti u istoj grani djelatnosti u kojoj posluje poslodavac, odnosno srodnoj grani.

Također držim da bi se u Vašem slučaju primjerena plaća trebala određivati i prema plaćama koje dobivaju drugi radnici kod istoga poslodavca, a koji obavljaju iste poslove, odnosno poslove iste stručne spreme i iste složenosti.

Što se tiče izjave poslodavca o visini plaće nakon proteka probnog roka, mislim da se ona ne bi mogla uzeti kao usmeni uglavak pisanom ugovoru o radu. Naime, držim da u slučaju kada postoji pisani ugovor sva prava radnika, a i poslodavca, treba procijenjivati isključivo kroz pisane odredbe toga ugovora. Osim toga, teško biste i dokazali izjavu poslodavca o visini plaće. Stoga, Vam preostaje navedeno pravo na primjerenu plaću.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.