Share
Tweet
Share
Send to friend

Plaća za poslove izvan ugovora o radu

Već nekoliko godina na zahtjev ili radije u dogovoru s poslodavcem obavljam dodatne i druge poslove od onih određenih ugovorom o radu, a koji su dokazivo više plaćeni. Iz Vaših odgovora na slična pitanja iz arhive uočio sam da imam pravo na razliku plaće. Postoji li zakonski način ostvarenja prava na razliku plaće izmjenom ugovora o radu (aneksom), ali ne mijenjajući koeficijent predviđen postojećim ugovorom o radu, jer kako poslodavac kaže ne smije mjenjati vrijednosti koeficijenta koji je određen Vladinom Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u javnim službama, ograničen je masom odobrenih sredstava za plaće, i drugo? Dakle, da je li moguće ostvariti pravo na razliku plaće za dodatno obavljene poslove, uvažavajući ograničenja koja navodi poslodavac, ali da to ipak ima karakter uvećanja plaće (razlike plaće) radi ukupnog povećanja osnovne plaće koje mi je važno zbog mirovinskog, boniteta kod kreditiranja, i drugih slučajeva?

Kada se radi o dodatnom obavljanju drugih poslova, to se inače jednostavno može riješiti ugovorom na način da se izmjeni ugovor o radu i u njega upišu oba ta posla te odredi odgovarajuća plaća za te poslove.

U javnim službama situacija je malo složenija jer poslodavci javnih ustanova moraju poštivati koeficijente iz navedene Uredbe, tj. ne mogu ih samostalno mijenjati. Međutim, i to bi se moglo riješiti na način da se sklopi aneks ugovora o radu kojim bi se odredilo da dio radnog vremena, recimo pola radnog vremena obavljate jedan posao, za koji imate plaću prema odgovarajućem koeficijentu (ali za pola radnog vremena), a drugu polovicu radnog vremena da obavljate drugi posao s drugim koeficijentom (također za pola radnog vremena). Mislim da bi na taj način bilo ispravno riješena Vaša situacija. Vi biste dobili i ugovor o radu i plaću onako kako stvarno radite, a pravno bi sve bilo valjano.

Držim da niti Zakon o plaćama u javnim službama, niti Uredba koja je donesena u provedbi toga Zakona, ne isključuju mogućnost da jedan radnik obavlja dva posla u istoj ustanovi.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.