Share
Tweet
Share
Send to friend

Usmeni otkaz, povrat radne knjižice, isplata bolovanja

U 12-om mjesecu prošle godine zaposlio sam se u jednoj autopraoni. Poslodavac me je prijavio nakon 35 dana. Nakon nešto više od mjesec dana od dana prijave bio sam prisiljen uzeti bolovanje radi operacije nosa (fistula), zbog čega me je poslodavac čak i fizički napao i izvrijeđao. Moj liječnik mi je izdao doznake do 28.02.2003., nakon čega me je poslodavac usmeno obavijestio da mi je dao otkaz, te zaprijetio da mi neće vratiti radnu knjižicu te da će mi svašta napisati u radnu knjižicu. Liječnik mi je napravio prekid od tri dana te mi ponovo otvorio bolovanje od 03.03. - 21.03.2003. Da li su ove doznake za treći mjesec nevažeće i kako da vratim radnu knjižicu i osobni dohodak koji mi nije isplaćen od 01.01.2003 godine? Koja su moja prava u ovom slučaju?

U svakom slučaju imate pravo na plaće do 1. siječnja 2003. do prestanka radnog odnosa i to za vrijeme koje ste stvarno radili ili bili na bolovanju. Dakle, najmanje do 21. ožujka 2003. (za vrijeme poslije 21. ožujka 2003. za koje bi se formalno moglo smatrati da ste još u radnom odnosu, ako stvarno niste radili, ne biste mogli imati pravo na plaću).

Kako je prema Vašem pitanju sporan prestanak radnog odnosa, predlažem, ako se ne namjeravete vraćati, da Vi uputite pisani dopis poslodavcu kojim otkazujete ugovor o radu.

Za povrat radne knjižice morate poslodavca prijaviti inspekciji rada. No, za to bi morao biti prethodno završen radni odnos, pa kao što je rečeno trebate Vi pismeno dati takav otkaz, jer usmeni otkaz koji Vam je dao poslodavac nije važeći. Uz takav otkaz zatražite i dostavu radne knjižice, a ako je tada ne dobijete, prijavite potom poslodavca inspekciji rada. Ne vraćanje radne knjižice predstavlja prekršaj za koji su predviđene kazne od 61.000 do 100.000 kuna za poduzeće, te od 7.000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu. Ako niti to ne bi bilo dovoljno, knjižicu ćete morati zatražiti putem suda, prilikom čega možete tražiti i naknadu štete.

Plaće, odnosno naknadu za bolovanje možete ostvariti sudskim putem.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.