Share
Tweet
Share
Send to friend

Diskriminacija po dobi

Interesira me da li je poslodavcima dozvoljeno raditi diskriminaciju u oglasima te napominjati da osoba za određeni posao mora imati do 30, 35 godina, a preko toga više ne vrijedimo nego smo za otpad. Naime, kako se godine mogu uvjetovati za zaposlenja koja se sastoje od sjedenja za računalom ili slično - normalno da ne govorim o fizičkim radnicima ili takvim fizičkim poslovima koji eventualno zahtjevaju izuzetnu fizičku spremu?

Izričito ograničavanje mogućnosti zapošljavanja osoba starijih od određene dobi navedeno u oglasu, predstavlja diskriminaciju tih osoba, osim ako bi se radilo o poslovima koje starije osobe zbog zdravstvenih razloga ne bi mogle ili smjele obavljati.

Pravljenje razlike iznimno, odnosno isključivanje nekih ili davanje prednosti drugima, ne bi bilo diskrimanacija jedino kada bi u odnosu za konkretni posao to bilo učinjeno stoga jer priroda posla to zahtjeva tj. jer se posao obavlja u takvim uvjetima da ga realno mogu obavljati neke kategorije osoba, a druge ne mogu ili ne bi smjele (npr. kao što ste rekli da se recimo na osobito teške fizičke poslove ne zapošljavaju žene ili vrlo stari zaposlenici) i to pod uvjetom da je svrha koja se želi postići opravdana, a ograničenje realno.

U navedenom slučaju, rad na kompjuteru, za to nema nikakvog realnog opravdanja. Stoga, držim da se nesumnjivo radi o diskriminaciji. Kod toga valja znati da prema sadašnjem rješenju iz Zakona o radu, osoba koja traži posao (kandidat) ne može se uspješno žaliti ako na takav oglas nije primljena niti može izbor drugoga kandidata sudski osporavati.

No, diskriminacija predstavlja prekršaj pa takvog poslodavca možete prijaviti inspekciji rada.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.