Share
Tweet
Share
Send to friend

Obaveza objavljivanja natječaja za posao i prednost branitelja

Molio bih Vas za savjet u svezi provedenog natječaja na području Zadarske županije za obavljanje poslova na naplatnim kućicama buduće auto-ceste. Naime, sredinom mjeseca svibnja dobio sam dopis službe za odnose s javnošću HAC-a u kojem me izvješćuju da će krajem mjeseca svibnja putem HZZ-a objaviti natječaj za popunu radnih mjesta te su mi u dopisu dostavili link HZZ-a na kojem se trebao objaviti natječaj. Svakodnevno sam otvarao web stranice za zapošljavanje, pratio sam dnevni tisak, a nadasve Zadarski list u srijedu gdje je popis svih natječaja HZZ-a, ali navedenog natječaja nigdje nije bilo. Mislio sam da natječaj kasni dok u razgovoru s prijateljima nisam saznao da je natječaj bio te da su neki već primljeni, iako sumnjive stručne spreme. Očigledno je da je nekome bilo u interesu da se natječaj ne objavi javno iako su i HAC i HZZ ustanove u vlasništvu Republike Hrvatske. Kako sam hrvatski bratinelj s odgovarujućom stručnom spremom iskreno sam razočaran i povrijeđen postupkom HZZ-a koji je javna ustanova i koji nije omogućio meni, kao i mojim prijateljima da se ravnopravno natječemo za radna mjesta. Molio bih vas za savjet te da li postoji utemeljena osnova za neku tužbu ili žalbu.

Kao branitelj, imali biste pravo na prednost pri zapošljavanju u skladu s uvjetima iz Zakona o pravima branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, jer se radi o trgovačkom društvu u državnom vlasništvu. No, za to je uvjet da ste bili kandidat tj. da ste se prijavili na oglas – natječaj, kojega kako kažete nije niti bilo. Sada isto pravo sada ne možete ostvarivati, jer se niste niti prijavili.

Naravno, neobjavljivanjem natječaja Vama je kao branitelju onemogućeno da ostvarite svoje pravo na prednost pri zapošljavanju. Međutim, niti Zakon o pravima branitelja ne obvezuje državna trgovačka društva da objavljuju oglase-natječaje za slobodne poslove, pa se može postaviti pitanje: "Kako branitelji u praksi mogu ostvariti svoje pravo?". No, obveze nema i zakon formalno nije prekršen.

Stoga mislim da biste vrlo teško mogli ostvariti ikakvo pravo. No, pokušajte se obratiti inspekciji rada koja inače ima vrlo velike ingerencije kada su u pitanja prava branitelja u vezi prednosti kod zapošljavanja.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.