Share
Tweet
Share
Send to friend

Uznemiravanje na poslu

Molila bih savjet kako bih se zaštitila od sadističkog iživljavanja i verbalnog zlostavljanja, s pokušajima intimidiranja, neizravnih prijetnji, deranja, ponižavanja i sl. od radnika koji mi je nadređen po stručnoj spremi, ali mi nije šef. On sam za sebe kaže da ima tešku narav i da se ne može kontrolirati, ulazi bez kucanja, viče, naređuje, uvjetuje, zauzima prijeteći stav tijelom itd. Do sada nije došlo do fizičkog obračuna jer se ja povlačim. Njegova narav poznata je svima u poduzeću. Pri tome jedan dan je nepodnošljiv, a drugi dan fin i ljubazan. Njegovo ponašanje više ne mogu izdržati, lošije radim jer se usredotočujem na obranu od njegovog ponašanja. Kako da se zaštitim, i kakva su moja prava prema novom Zakonu o radu.

Prema članku 4. Zakona o radu, pod uznemiravanjem smatra se svako neželjeno ponašanje uzrokovano nekim od temelja diskriminacije koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva radnika, a koje uzrokuje strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Spolno uznemiravanje je pak svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva radnika, koje uzrokuje strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Dakle, u Vašem slučaju očito se radi o uznemiravanju i spolnom uznemiravanju od strane kolege na poslu. Člankom 30. Zakona o radu, obvezuje se poslodavac da mora zaštititi dostojanstvo radnika za vrijeme obavljanja posla tako da im osigura uvjete rada u kojima neće biti izloženi uznemiravanju ili spolnom uznemiravanju. Ova zaštita uključuje i poduzimanje preventivnih mjera. Pri tome dostojanstvo radnika štiti se od uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ne samo poslodavca, nego i nadređenih, suradnika te osoba s kojima radnik redovito dolazi u doticaj u obavljanju svojih poslova.

Poslodavac Vas je dužan zaštiti od uznemiravanja kolege. Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika uređuju se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu. U cilju provođenja zaštite od uznemiravanja i spolnog uznemiravanja poslodavac koji zapošljava više od 20 radnika dužan je imenovati osobu koja je osim njega ovlaštena primati i rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika.

Poslodavac ili imenovana osoba dužni su najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, ispitati pritužbu i poduzeti sve potrebne mjere primjerene pojedinom slučaju radi sprečavanja nastavka uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ako utvrdi da ono postoji.
Ako poslodavac u roku od 8 dana ne poduzme mjere za sprečavanje uznemiravanja ili spolnog uznemiravanja ili ako su mjere koje je poduzeo očito neprimjerene, radnik koji je uznemiravan ili spolno uznemiravan ima pravo prekinuti rad dok mu se ne osigura zaštita, pod uvjetom da je u daljnjem roku od osam dana zatražio zaštitu pred nadležnim sudom, što je iznimno važno i korisno pravo radnika.

Također, ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da će poslodavac zaštititi dostojanstvo radnika, radnik nije dužan dostaviti pritužbu poslodavcu i ima pravo prekinuti rad, pod uvjetom da je zatražio zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestio poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.

Za vrijeme prekida rada radnik ima pravo na naknadu plaće u visini kao da je radio. Dakle, obratite se poslodavcu ili zaduženoj osobi, ako je imenovana, i tražite zaštitu. Poslodavac Vas je dužan učinkovito i potpuno zaštiti, i to najkasnije u roku 8 dana. Poslodavac treba spriječiti postupak radnika koji Vas uznemirava na svaki način, uključujući i putem otkaza tom radniku, ako drukčije ne može.
U slučaju da Vas poslodavac ne zaštiti u roku od 8 dana, podnesite tužbu sudu, kojom zahtijevate od poslodavca da Vas zaštiti od uznemiravanja te naknadu štete zbog uznemiravanja i spolnog uznemiravanja. Pisano obavijestite poslodavca o tužbi i dostavite mu kopiju tužbe s potvrdom o predaji sudu, te ga obavijestite da u skladu sa svojim pravom iz Zakonu o radu prestajete raditi sve dok Vam ne osigura potpunu zaštitu od uznemiravanja i spolnog uznemiravanja. Ujedno napomenite da Vam do tada isplaćuje naknadu plaće kao da ste radili.

Posebno je važno znati da je u sudskom sporu zbog uznemiravanja i spolnog uznemiravanja teret dokazivanja na poslodavcu. Dakle, Vi ćete trebati iznijeti samo tvrdnje o uznemiravanju i spolnom uznemiravanju odnosno sumnje da ono postoji, a na poslodavcu je teret dokaza da uznemiravanja nije bilo. Svi podaci vezani uz uznemiravanje i spolno uznemiravanje su tajni. Naravno, mogli biste također izvanredno otkazati ugovor o radu jer je uznemiravanje povreda ugovorne obveze od strane poslodavca i u tome slučaju tražiti naknadu štete. No, pretpostavljam da Vam to nije interes.

Preporučam također da se obratite inspekciji rada, koja Vam može pomoći. Ako poslodavac nije imenovao osobu koja će rješavati pitanja uznemiravanja to predstavlja težak prekršaj za koji je predviđena kazna od 31.000 do 60.000 kuna za poduzeća, i od 4.000 do 6.000 kuna za direktora.
Ako ste član sindikata obratite se i sindikatu, a svakako se obratite i radničkom vijeću ako ono postoji.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.