Share
Tweet
Share
Send to friend

Plaćeni dopust za sklapanje braka

Radim kao grafički dizajner u jednoj tiskari na neodređeno vrijeme. Ovaj mjesec se ženim i pitao sam gazdaricu na koliko slobodnih dana imam pravo povodom toga, a odgovor je bio 4 dana. Gledao sam na Internetu i u Zakonu o radu našao da povodom vjenčanja imam pravo na 10 dana. Moji su kolege prijašnjih godina dobili 5 dana. Zanimaju me kriteriji prilikom utvrđivanja slobodnih dana za vjenčanje i da li na to ima utjecaja radni staž s obzirom da sam zaposlen 2,5 godina.

Dakle, radi se o ukupnom broju dana na koje radnik ima pravo u tijeku godine za sve slučajeve. Broj dana dopusta za pojedine slučajeve nije propisan Zakonom o radu, nego se određuje ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Prema tome imate pravo na onoliko dana plaćenog dopusta koliko je to određeno vašim ugovorom o radu, ako takva odredba postoji, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom, ako je sklopljen.

Inače prema Kolektivnom ugovoru za grafičku i nakladničku djelatnost Hrvatske, za sklapanje braka radnik ima pravo na tri dana dopusta. Ovaj Kolektivni ugovor primjenjuje se na Vašeg poslodavca samo ako je on član udruge poslodavaca koja je taj kolektivni ugovor sklopila, a u protivnom se ne primjenjuje.

Ako se kolektivni ugovor ne primjenjuje, a u drugim dokumentima, tj. u ugovoru o radu i pravilniku o radu nema takve odredbe, odnosno ako pravilnik ne postoji, imate pravo na plaćeni dopust temeljem Zakona o radu, ali se ne zna na koliko dana. U tome bi se slučaju broj dana trebao bi odrediti prema onom što je uobičajeno u toj djelatnosti, a to je tri dana.

Stoga, u slučaju da u ugovoru o radu ili pravilniku o radu nema odredbe koje Vam daje više od četiri dana, nemate temeljem čega pravo tražiti više.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.