Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravo na božićnicu

Imaju li radnici pravo na božićnicu prema zakonu i koliko ona iznosi? Inače u našem pravilniku o radu piše da poslodavac može isplatiti božićnicu shodno rezultatima poslovanja odnosno odluci poslodavca? Da li je to u redu i što to znači?

Radnici imaju pravo na božićnicu samo ako je to pravo određeno kolektivnim ugovorom, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu i to u visini i pod uvjetima utvrđenim tim dokumentima. S obzirom da zakonom nije predviđena kao pravo radnika, nije naravno zakonom niti utvrđen iznos božićnice na koji bi radnik imao pravo.

Božićnicu spominje jedino Pravilnik o porezu na dohodak, koji u članku 13. st. 2. t. 11. određuje da se jednom godišnje može neoporezivo isplatiti prigodna nagrada tj. božićnica, regres za godišnji odmor i sl. do ukupnog iznosa od 2.000,00 kuna. Međutim, ovaj Pravilnik ne daje radnicima nikakvo pravo na božićnicu, nego samo propisuje ako poslodavac na temelju obveze iz kolektivnog ugovora, ugovora o radu, pravilnika o radu ili na temelju vlastite dobrovoljne odluke, isplaćuje prigodne nagrade, u što spada i božićnica, može do 2.000 kuna godišnje isplatiti neoporezivo, a na veće iznose plaća porez i doprinose.

Odredba pravilnika o radu kakvu ste naveli u pitanju, ne stvara obvezu poslodavcu da Vam isplati božićnicu, odnosno iz te odredbe ne proizlazi Vaše pravo na božićnicu jer je ona očito predviđena samo kao mogućnost, a ne i kao obveza poslodavca. S obzirom da kao što je rečeno, poslodavac nema nikakve zakonske obveze isplate božićnice, ovakva odredba pravilnika nije suprotna zakonu, samo što u stvari ništa ne znači.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.