Share
Tweet
Share
Send to friend

Rad na drugim poslovima

Radim u računovodstvu jedne ustanove. Ravnatelj traži da u buduće svaki tjedan jedan dan jedan od radnika iz računovodstva dežura na porti. Da li smo to dužni učiniti. Inače u ugovoru o radu piše da radimo računovodstvene poslove, ali po potrebi i druge poslove po nalogu ravnatelja, a isto piše u pravilniku o radu. Inače, te poslove obavlja portir, a do sada ga je uvijek zamjenjivao netko iz tehničke službe. Ne želimo to raditi jer to nije naš posao a zbog toga nećemo stići obaviti svoje računovodstvene poslove.

Iako takva odredba upućuje na to da radnik treba raditi sve što poslodavac kaže, držim da se takve odredbe u pravilu trebaju suženo (restriktivno) tumačiti. Naime, trebala bi se gledati svrha ugovora, tj. je li poslodavac sklopio ugovor o radu s radnikom za neke konkretne poslove, tj. s ciljem da radnik obavlja baš te poslove, ili s ciljem da radnik stvarno obavlja sve poslove.

Osim toga, takva ugovorno odredba u ugovoru o radu nikada ne može značiti da je radnik dužan obavljati baš sve poslove po nalogu poslodavca. Naime, da li nekvalificirani radnik mora obavljati poslove npr. marketinga, ili računovodstva? Očito ne. Stoga, se takva odredba najčešće tumači da je radnik dužan obavljati poslove koji su u okviru njegove stručne spreme odnosno struke i znanja, dakle nipošto ne baš sve poslove. Ovo osobito ako se radi o trajnom ili dugotrajnijem rješenju.

Druga je stvar ako bi se radilo o kratkotrajnom poslu koji bi se iznimno trebao obaviti zbog nekih izvanrednih okolnosti, ali kod vas se očito radi o trajnom rješenju, tj. trajnom obavljanju poslova portira. Stoga držim da vi i drugi radnici koji rade računovodstvene poslove ne bi trebali obavljati poslove portira, tj. dežurati na porti i to bez obzira što im u ugovoru o radu piše da po potrebi obavljaju i druge poslove po nalogu ravnatelja. Naime, kao što je rečeno ti drugi poslovi morali bi značiti samo one poslove koji su u vezi s vašim osnovnim poslovima, tj. poslovima njegove stručne spreme i usmjerenja, koje vi znate i možete obavljati, a ne svi poslovi. U protivnom bi temeljem takve odredbe ugovora o radu radnici iz računovodstva imali obvezu obavljati i poslove npr. profesora ili medicinske sestre, ako im ravnatelj naloži. No, to očito nije tako, pa prema tome u pravilu ne bi imali niti obvezu obavljati ni poslove portira.

Osim toga, ovakvim radom na porti vjerojatno nećete moći uredno obavljati poslove u računovodstvu jer ćete imati tjedno jedan dan manje za računovodstvo. Kao radnik u računovodstvu imate odgovornost da svoje poslove za koje ste i sklopili ugovor o radu, obavite uredno i na vrijeme, a to bi vam radom na porti vjerojatno bilo dovedeno u pitanje, ili čak onemogućeno, zbog čega biste mogli imati problema.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.