Share
Tweet
Share
Send to friend

Studij za vlastite potrebe

Zanima me da li je firma obavezna tolerirati nečiji studij. Počevši raditi dala samo do znanja da želim privesti kraju svoj studij, što sada od obima posla ne mogu. Pauza nije 30 minuta nego sat vremena, ali zato radimo sat vremena dulje. Nakon povratka s opravdanog bolovanja rekli su da mi je više isplaćeno nego je trebalo biti, pa su me tražili da potpišem izjavu u kojoj se slažem da mi to odbijaju od sljedećih plaća. Bilo je rečeno 'ili potpiši ili ćemo ti prisilno uzeti'. Da li je to u redu?

Bez obzira što ste na početku poslodavcu dali do znanja namjeru da završite studij, on to nije dužan uvažavati, osim ako ste to izričito ugovorili, a što očito, kako razumijem iz pitanja, niste.

Pauza u trajanju od najmanje 30 minuta mora biti uključena u radno vrijeme. Dakle, ako Vam poslodavac ne omogućuje pauzu pod tim uvjetima, čini teži prekršaj. Osim toga, ako u tom slučaju radite redovno više od 40 sati tjedno imate pravo da Vam se razlika sati plati kao prekovremeni rad.
Naravno, pauza bi mogla iznositi jedan sat na način da se cijeli sat računa u radno vrijeme ili da se pola sata računa u radno vrijeme, a drugih pola sata odrađuje.

Ako Vam je stvarno bilo isplaćeno nešto što Vam ne pripada, trebate to vratiti poslodavcu. Nakon što ste potpisali izjavu tj. svoj pisani pristanak, poslodavac Vam navedeni iznos ima pravo odbijati od plaće. Da izjavu niste potpisali poslodavac Vam ne bi taj iznos smio odbiti od plaće, neovisno ako Vi na taj iznos nemate pravo jer je zabranjen svaki prijeboj bez suglasnosti radnika. U tom slučaju poslodavac bi svoje pravo trebao ostvariti putem suda. Dakle, nije bila točna izjava poslodavca da će Vam to prisilno uzeti, ako je pod time mislio prisilno, samovoljno skinuti s plaće, ali bi putem sudske presude to jasno mogao prisilno učiniti.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.