Share
Tweet
Share
Send to friend

Zabrana pušenja na radnom mjestu

Molim Vas da mi odgovorite na pitanje vezano za pušenje u radnoj prostoriji. Obavljam kancelarijski posao u prostoriji u kojoj su dvije osobe pušači. Ja naravno nisam. Više puta sam ih upozoravala da mi to smeta i da imaju malo obzira, ali nisam dobila nikakve pozitivne povratne informacije već naprotiv. Moram naglasiti da je jedna osoba strastvena pušačica, a ni druga nije puno bolja. Situaciju pogoršava to da je jedna moj nadređeni. Molim Vas za savjet.

Iz navedenog proizlazi da je pušenje na radnom mjestu zabranjeno, s iznimkom što se može odrediti prostorija u kojoj je dozvoljeno pušenje. To može biti posebna prostorija namijenjena samo za pušenje, ili eventualno prostorija u kojoj rade samo pušači, dakle u kojima ne borave drugi radnici nepušači niti stranke i sl. Međutim, to nipošto ne bi mogla biti radna prostorija u kojoj zajedno rade pušači i nepušači, jer je poslodavac dužan zaštiti nepušača od djelovanja duhanskom dima, a ovaj način, kada bi pušenje bilo dozvoljeno u zajedničkoj kancelariji gdje rade pušači i nepušači, zaštita nepušača ne bi bila osigurana. Dapače, nepušač bi baš bio izložen štetnom utjecaju duhanskog dima. Stoga je nesporno da se u vašoj kancelariji ne bi smjelo pušiti.

Nepridržavanje odredbi o zabrani pušenja predstavlja prekršaj poslodavca, pa će se novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 kuna kazniti za prekršaj poslodavac ako na propisani način ne osigura zabranu pušenja i ako ne utvrdi i ne označi u kojim je prostorijama i prostorima pušenje iznimno dozvoljeno. Za isti prekršaj, i to novčanom kaznom od 3.000 do 10.000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba pravne osobe, tj. direktor. U slučaju ponavljanja prekršaja kaznit će se poslodavac te odgovorna osoba u dvostrukom iznosu.

Također novčanom kaznom od 100 kuna kaznit će se za prekršaj na licu mjesta radnik ako puši u prostorijama i prostorima u kojima je pušenje zabranjeno, s time da će se u tome slučaju kazniti i neposredno nadređena odgovorna osoba novčanom kaznom od 500 kuna.

Dakle, imate pravo zahtjevati od poslodavca da Vam osigura radne uvjete u skladu sa Zakonom, što znači da u Vašoj kancelariji ne bude pušenja. Ako to ne uspijete riješiti s poslodavcem, možete se obratiti inspekciji rada.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.