Share
Tweet
Share
Send to friend

Ugovor o djelu s umirovljenikom

Zainteresirani smo sklopiti ugovor o djelu s umirovljenikom. Da li poslodavac treba iskazati namjeru zasnivanja radnog odnosa putem oglasa i natječaja pa utvrditi da nitko s traženim uvjetima nije dostavio ponudu ili da je ponudu dostavila osoba koja ne ispunjava tražene uvjete?
Da li namjeru zasnivanja radnog odnosa prema ugovoru o radu s nezaposlenom osobom traženih uvjeta poslodavac ponavlja svakih šest mjeseci kako bi potrebu za radom radnika konzumirao sklopljenim ugovorom o radu umjesto ugovora o djelu. Što je u ovom slučaju sa primjenom Zakona o javnoj nabavi, usluge – najmanje pet ponuda?

Međutim, ako se radi o poslu koji ima obilježja radnog odnosa poslodavac mora sklopiti isključivo ugovor o radu, a ne ugovor o djelu. Ovo proizlazi iz članka 13. st. 2. Zakona o radu, prema kojemu ako je poslodavac s radnikom sklopio neki drugi ugovor, a ne ugovor o radu za obavljanje poslova koji s obzirom na narav i vrstu rada i ovlasti poslodavca ima obilježje posla za koji se zasniva radni odnos, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, ako poslodavac ne dokaže suprotno. Također na isto upućuje i odredba članka 62. st. 2. Zakona o Državnom inspektoratu, kojom je utvrđeno da inspektor može privremno zabraniti poslodavcu obavljanje djelatnosti ako prilikom nadzora utvrdi da je poslodavac s radnikom sklopio ugovor o djelu, a prema zakonu je morao sklopiti ugovor o radu.

Naime, u radnom odnosu se primjenjuje niz prava koja bi radniku bila uskraćena kada bi umjesto ugovora o radu sklopio ugovor o djelu. Svrha Zakona o radu je zaštita radnika, odnosno određivanja uvjeta pod kojima se obavlja radni odnos, a bez obaveze sklapanja ugovora o radu u slučaju kada se po naravi stvari radi o radnom odnosu ove zaštite, odnosno propisanih uvjeta ne bi bilo. Također bez takve obveze poslodavca ne bi bilo moguće sprečavati rad 'na crno', jer bi se poslodavac uvijek mogao pozvati na ugovor o djelu.

Prema tome, ako se radi o poslu koji po naravi stvari ima obilježja radnog odnosa ne možete sklopiti ugovor o djelu s umirovljenikom nego morate sklopiti ugovor o radu. Pri tome, umirovljenik koji je u starosnoj mirovini također može sklopiti ugovor o radu, s time da se njegova prava iz mirovinskog osiguranja u tome slučaju reguliraju u skladu s propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Inače, obilježja radnog odnosa su nesamostalan i isključivo osobni rad kod poslodavca po njegovim uputama i nadzorom, u njegovo ime i za njegov račun stavljajući na raspolaganje, i to u propisanom ili ugovorenom radnom vremenu, radnikovu radnu snagu, s time da je poslodavac radniku dužan isplatiti plaću u propisanim razdobljima uz uručenje propisanog obračuna, itd. Ugovor o djelu je pak čisti ugovor građanskog (obveznog) prava temeljem kojega izvođač za naručitelja samostalno i neovisno o naručitelju radi za drugoga tj. naručitelja, ali ne u službi drugoga, tj. radi za svoj račun i za svoj rizik, u vremenu koje sam određuje, radi osobno ali i ne mora. Izvođač je dužan napraviti djelo i za nedostatke odgovara po načelima građanskog, a ne radnog prava. Za rad dobiva naknadu (nagradu), a ne plaću.

Što se tiče oglašavanja slobodnih poslova, niste ih dužni oglašavati, a niti bi Vam takvo oglašavanje u slučaju da se nitko ne javi na oglas, dalo ikakvo pravo da sklapate ugovor o djelu za poslove za koje biste morali sklopiti ugovor o radu. Dakle, činjenica da se na oglas ne bi javio kandidat s traženim uvjetima ne bi Vam dala za pravo da sklapate ugovor o djelu za poslove za koje biste trebali sklopiti ugovor o radu.

Zakon o javnoj nabavi ne primjenjuje se u radnom pravu i nema nikakve veze s oglašavanjem slobodnih poslova.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.