Share
Tweet
Share
Send to friend

Uznemiravanje radnika

Koja su moja prava u slučaju uznemiravanja na poslu. Naime izložena sam stalnom maltretiranju od strane rukovoditelja. Inače, radim u državnom poduzeću.

Pravo prestati raditi imate pod uvjetom da se obratite poslodavcu, ili od njega ovlaštenoj osobi i zatražite prestanak uznemiravanja.
Poslodavac, dakle direktor je dužan imenovati osobu koja će osim njega rješavati pritužbe vezane za zaštitu dostojanstva radnika. Ako takva osoba nije imenovana to predstavlja teži prekršaj poslodavca (kazne od 31.000 do 60.000 kuna za Institut, i od 4.000 do 6.000 kuna za direktora).

Ako najkasnije u roku od osam dana od dostave Vaše pritužbe, poslodavac tj. direktor, ili ovlaštena osoba ne poduzme potrebne mjere, imate pravo prekinuti rad dok Vam se ne osigura zaštita, pod uvjetom da ste u daljnjem roku od osam dana zatražili zaštitu pred sudom, tj. podnijeli tužbu sudu za prestanak uznemiravanja.

Međutim, ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da će Vas poslodavac zaštititi, ne trebate niti dostaviti pritužbu poslodavcu, nego imate pravo prekinuti rad, pod uvjetom da ste zatražili zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestio poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada. Tužbom zahtjevate prestanak uznemiravanja, te po potrebi naknadu štete. Važno je znati da u slučaju spora zbog uznemiravanja teret dokazivanja je na poslodavcu, a ne na Vama.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.