Share
Tweet
Share
Send to friend

Usmeni nalog za promjenu poslova iz ugovora o radu

Dana 30. 9. 2004. odbila sam potpisati punuđeni aneks ugovora o radu za novo radno mjesto. Sve vrijeme od tada bila sam na bolovanju, osim dva dana. U ta dva dana ravnateljica mi je dala usmeni nalog da se upoznam s poslovima iz ugovora o radu koji nisam potpisala. Nakon toga, odlazim ponovno na bolovanje, a 3.11. telefonom najavljujem povratak na posao i interesiram se da li je napravljen otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu. Međutim, takav otkaz mi se ne daje, niti ikakav drugi otkaz. Napominjem da ne ispunjavam propisane uvjete stručne spreme za poslove iz postojećeg ugovora o radu i imam 54 godine. Ravnateljica mi je nakon tri mjeseca zavlačenja priznala da neću dobiti otkaz ugovora o radu s otpremninom. Zanima me da li postoje uvjeti za mene pod kojima mogu zadržati isti koeficijent, za poslove na kojima je uvjet VŠS i VSS, a ja imam VSS.

Činjenica je da Vi više nemate uvjete za poslove koje obavljate, s obzirom da su se uvjeti izmijenili. Međutim, ako ne želite dobrovoljno sklopiti drugi ugovor o radu, poslodavac Vam može dati otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu, odnosno obični otkaz, ako drugih poslova ne bi bilo (ali očito ih ima kada Vam ih nudi bez otkaza).

Dok ne bude potpisan novi ugovor o radu, Vi imate sva prava iz postojećeg ugovora o radu, uključujući da te poslove obavljate i da imate pravo na plaću prema koeficijentu upravo za te poslove. Naime, prema odredbi članka 4. Zakona o plaćama u javnim službama, zaposlenik ima pravo na plaću koja pripada za poslove za koje ima ugovor o radu, a ne prema svojoj stvarnoj stručnoj spremi. Dakle, imate pravo na plaću za VŠS.

Zaključno, imate pravo odbiti raditi druge poslove za koje niste sklopili ugovor o radu, i imate pravo na plaću za poslove iz svojeg ugovora o radu, sve dok se ne sklopi drugi ugovor o radu. Pri tome ravnateljica ima sasvim jednostavan izlaz iz te situacije - da Vam da otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu, u kojem slučaju Vi možete prihvatiti otkaz (što zaključujem da Vam je cilj) i prestati raditi.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.