Share
Tweet
Share
Send to friend

Obračunavanje prekovremenog rada na blagdan

Ako zaposlenik radi na dan blagdana 12 sati, kako obračunati prvih 8 sati, a kako preostala 4 sata, tj. da li se radi o prekovremenom radu na blagdan? Da li radnik ima pravo na slobodni dan ako mu je rad na blagdan plaćen 150% više?

Što se tiče pitanja da li zadnja četiri sata rada, tj. 9-12 sati predstavljaju prekovremeni rad, to ovisi o tome je li radnik stvarno radio prekovremeno ili nije. Naime, moguće je da je radnik već odradio svojih 40 sati tjedno i uopće nije prema rasporedu trebao raditi na blagdan, ali je dobio nalog poslodavca da zbog potrebe posla iznimno radi, mimo svoga rasporeda. U tom slučaju će svih 12 sati biti prekovremeni rad.

S druge strane, moguće je da radnik radi u smjenama od po 12 sati pa mu smjena jednostavno pada na blagdan. U tome slučaju uopće se ne radi o prekovremenom radu, pa se niti jedan sat neće platiti kao prekovremeni.

I napokon, moguće je da radnik ima smjenu od 8 sati koja mu pada na dan blagdana, ali je prema nalogu poslodavca morao ostati još četiri dodatna sata zbog potrebe posla. Tada bi se ova četiri sata računala kao prekovremeni rad.

Kada se radniku rad na blagdan plaća i to uvećano za 150%, radnik nema pravo još i na slobodan dan za taj obavljeni rad.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.