Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravo na dnevnice nije regulirano Zakonom o radu

Radim kao prodajni predstavnik jedne tvrtke. Moj posao podrazumijeva učestala putovanja i terenski rad. Poslodavac mi ne isplaćuje dnevnice, pa me zanima da li ja imam pravo na isplatu istih, i da li je to pravo regulirano samim Zakonom o radu ili je pak stvar međusobnog dogovora poslodavca i posloprimca prilikom sklapanja ugovora o radu.

Pravo radnika da dobije dnevnice određuje se dakle na drugi način - ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Zato, ako pravo na dnevnice nije propisano tim dokumentima, nemate izravno pravo na dnevnice.

Međutim, dnevnica se uobičajno isplaćuje gotovo svugdje, dakle i kod onih poslodavaca koji pitanje dnevnica nisu regulirali na navedeni način. Stoga postoje i tumačenja da radnici imaju pravo na dnevnice i onda kada to nije određeno kolektivnim ugovorom i sl. jer npr. na poslovnom putu imaju povećane troškove. No, to u mnogome zavisi od uvjeta ugovora o radu. Naime, ugovor o radu može biti takav da podrazumijeva samostalni rad na komercijalnim poslovima, gdje radnik sam određuje gdje će i kada putovati, pri čemu je sve kompenzirano odgovarajućom, stimulativnom plaćom. U takvom slučaju teško bi se moglo govoriti o pravu na dnevnice, ako one nisu posebno ugovorene.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.