Share
Tweet
Share
Send to friend

Prava radnika u slučaju uznemiravanja na poslu

A) Je li moguće zbog davanja lažnih podataka i/ili izmanipuliranih podataka, koji su od strane direktora odaslani pismenim putem na razne adrese bitne za rad tvrtke u kojoj radim, tužiti direktora i ako da koji je prvi korak, odnosno kako teče procedura? (U pitanju je tvrtka u vlasništvu Grada, ima 5 članova Nadzornog odbora i Skupštinu trgovačkog društva od 15 članova - svima je pismeno dostavljena gornja dokumentacija).

B) Da li je za mobbing (uznemiravanje na poslu) - gdje postoji medicinska dokumentacija, moguće tužiti i opet vas molim gdje krenuti ako je moguće?

Dakle, ako Vam je time direktor nanio štetu, možete tražiti naknadu štete po članku 109. Zakona o radu, odnosno po općim propisima obveznog prava. Ako se pri tome radi o kleveti i uvrijedi, osim postupka naknade štete imate mogućnost i vođenja kaznenog postupka po privatnoj tužbi. U oba slučaja podnosite izravno tužbe sudu bez potrebe da se prethodno obraćate poslodavcu.

Ako nema štete nanesene Vama osobno, niti uvrede ili klevete koja se odnosi upravo na Vas, dakle ako je ovim dopisima direktor nanio štetu tvrtki, tada Vi osobno ne možete voditi nikakav postupak, jer ne zastupate tvrtku.

Ako pod mobbingom mislite na uznemiravanje na poslu, imate prava propisana člankom 30. Zakona o radu.
Kao prvo, imate pravo zahtjevati od poslodavca da poduzme potrebne mjere i spriječi daljne uznemiravanje, također imate pravo na naknadu štete, a ako uznemiranje ne prestane, imate pravo prestati raditi uz naknadu plaće kao da ste radili sve dok Vam se ne osigura zaštita.

Pravo prestati raditi imate pod uvjetom da se obratite poslodavcu, ili od njega ovlaštenoj osobi, i zatražite prestanak uznemiravanja. Ako najkasnije u roku od osam dana od dostave pritužbe, poslodavac ne poduzme potrebne mjere, imate pravo prekinuti rad dok Vam se ne osigura zaštita, pod uvjetom da ste u daljnjem roku od osam dana zatražili zaštitu pred sudom, tj .podnijeli tlužbu sud za prestanak uznemiravanja.

Međutim, ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da će Vas poslodavac zaštititi, ne trebate niti dostaviti pritužbu poslodavcu, nego imate pravo prekinuti rad, pod uvjetom da ste zatražili zaštitu pred nadležnim sudom i o tome obavijestio poslodavca u roku od osam dana od dana prekida rada.

Tužbom zahtjevate prestanak uznemiravanja, te po potrebi naknadu štete. Važno je znati da je u slučaju spora zbog uznemiravanja teret dokazivanja je na poslodavcu.

Ako je uznemiravanje postojalo, ali je prestalo, imate samo pravo na naknadu štete, za što morate podnijeti tužbu sudu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.