Share
Tweet
Share
Send to friend

Otkaz radnika nakon plaćenog školovanja i prava na povrat sredstava

Radim u tvrtci koja mi je prije nekoliko mjeseci platila školovanje (magisterij). Tek nakon toga se pojavio ugovor o školovanju koji sam trebala potpisati, ali kako su odredbe u tom ugovoru bile po mene vrlo nepovoljne, takav ugovor kojim se obvezujem vratiti novac uplaćen od strane firme na ime mog školovanja nikada nisam potpisala. Napominjem kako također ne postoji niti jedan drugi dokument koji sam ja potpisala, a u kojem bi bilo navedeno da taj iznos trebam vratiti. U međuvremenu sam pronašla novi posao, predala zahtjev za sporazumnim otkazom i trenutno sam na otkaznom roku (30 dana, istječe mi za 7 dana). Naravno da poslodavac sada zahtijeva od mene povrat svih uplaćenih troškova školarine i ukoliko to ne učinim, prijeti mi zadržavanjem radne knjižice.

Imam li obavezu vratiti iznos uplaćen za svoje školovanje ako nemam potpisan nikakav ugovor i što učiniti ako mi poslodavac uistinu ne bude htio vratiti radnu knjižicu, jer tada ne mogu započeti radni odnos u novoj tvrtki?
Koje posljedice (ako ih ima) mogu snositi ako iznos uplaćen za svoje školovanje ne želim vratiti?

U ugovoru o sporazumnom prekidu radnog odnosa jedna od uobičajenih točaka je i ta da 'ne postoje nepodmirena potraživanja između djelatnika i poslodavca', tako da mislim da mi, ukoliko ne vratim traženi iznos, poslodavac niti neće dati mogućnost da potpišem sporazumni raskid ugovora o radu.

Molim Vas da mi, ako je ikako moguće, što prije odgovorite, jer mi otkazni rok istječe za nekoliko dana, a htjela bih čuti Vaše stručno mišljenje.

Ako ne postignete sporazum o prestanku radnog odnosa, ugovor o radu možete redovito otkazati s otkaznim rokom, koji zavisi od dužine trajanja Vašeg radnog odnosa kod toga poslodavca. Ne znam da li će Vam poslodavac, ako ne sklopite sporazum pa date otkaz, za koji morate odraditi otkazni rok, u taj otkazni rok uračunati ovaj već odrađivani otkazni rok, budući da Vi odrađujete otkazni rok, a da nema niti otkaza (koji niste dali), niti sporazuma (koji još nije sklopljen).

Ako Vam ne prizna, morat ćete ponovno odraditi otkazni rok nakon davanja otkaza.

Što se tiče plaćanja školovanja, činjenica je da Vam je poslodavac platio magisterij, a da se prethodno nije osigurao ugovorom o povratu sredstava u slučaju Vašeg otkaza, što znači da nema vaše ugovorne obveze za povratom sredstava. Međutim, ipak ne isključuje mogućnost da poslodavac ima stanovita prava glede povrata sredstava, jer Vi odlazite neposredno nakon plaćanja magisterija. Stoga mislim da bi poslodavac mogao imati pravo na naknadu štete u visini plaćenog magisterija. No, činjenica da Vi niste potpisali ugovor o povratu sredstava, njegovu poziciju znatno otežava, jer nema prava iz ugovora, nego samo na eventualnu naknadu štete prema zakonu.

Što se tiče radne knjižice, poslodavac je nipošto ne smije zadržati. Ako Vam poslodavac radnu knjižicu ne vrati na dan prestanka radnog odnosa, čini prekršaj i to najteži prekršaj za koji je predviđena kazna od 61.000 do 100.000 kuna za poduzeće i od 7.000 do 10.000 kuna za direktora. U takvom slučaju možete se obratiti inspekciji rada koja će Vam pomoći da dobijete radnu knjižicu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.