Share
Tweet
Share
Send to friend

Odredba o plaćanju troškova edukacije u ugovoru na određeno vrijeme

Prije nekoliko dana produžila sam ugovor na određeno vrijeme u jednoj putničkoj agenciji. Ugovor koji sam potpisala sadržavao je klauzulu u kojoj stoji da će radnik dobiti 'naobrazbu' (hoteli, privatni smještaj, jedrilice, krstarenja), dakle upoznavanje s proizvodom u trajanju od 40-ak sati, a predviđeni trošak poslodavca po osobi za to obrazovanje iznosit će 4.000,00 Kn. Ukoliko radnik da otkaz ili skrivi otkaz, bit će dužan isplatiti poslodavcu 4.000,00 Kn + 10% godišnje kamate.

Ono što me zanima je: ima li poslodavac uopće pravo naplaćivati edukaciju, obzirom da se i ne radi o nečemu certificiranom (poput tečaja stranog jezika, fakultetske naobrazbe, magisterija...), već o proizvodu kojeg moraš poznavati, a koji je sastavni dio posla, da bi uopće radio u putničkoj agenciji? Naime, poslodavac ne izdaje nikakvu certificiranu potvrdu o navodnom obrazovanju. Jesam li stvarno obvezna platiti nešto što su mi oni, u praksi, dužni i pružiti?

Međutim, kako u ugovoru stoji da će radnik ovaj trošak nadoknaditi samo ako zbog njegove volje, odnosno krivnje, prestane ugovor o radu, tada mislim da je ova klauzula valjana.

Naime, ugovor ste potpisali pa ga se trebate pridržavati, a poslodavac ima pravo tražiti povrat uloženih troškova samo ako zaposlenik prestane raditi prije predviđenog vremena. Naime, poslodavac ulaže neka sredstva u ovo obrazovanje, za to vrijeme ne radite, dakle poslodavac ima samo trošak, pa ima opravdanje da ugovori povrat troškova u slučaju da radnik ne odradi predviđeno vrijeme.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.