Share
Tweet
Share
Send to friend

Promjena ugovora o radu

Da li poslodavac postupa u skladu s pozitivnim propisima ako s radnikom u okviru Zakona o radu, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu pisanim putem (novim ugovorom o radu, aneksom ugovoru o radu) dogovori o izmjeni sklopljenog ugovora o radu i na taj način ga izmijeni, a bez prethodnog otkazivanja važećeg ugovora o radu sukladno članku 121. Zakona o radu (sloboda ugovaranja)?

Prijedlog za promjenu ugovora o radu može doći od bilo koje ugovorne strane. Druga strana može takav prijedlog prihvatiti, u kojem slučaju će se sklopiti novi ugovor o radu, ili njegova izmjena, tj. aneks ugovora o radu i sl.

Naravno druga strana ne mora prihvatiti prijedlog pa do sklapanja neće doći. U tome slučaju, ako je predlagač izmjena poslodavac, tada on može korisiti institut otkaza s ponudom izmjenjenog ugovora o radu iz članka 121. Zakona o radu.

Međutim, ako poslodavac predlaže promjenu ugovora, a radnik na nju pristaje, što znači da su obje strane suglasne s promjenom, tada nema nikakve potrebe niti obveze da umjesto sporazumnog sklapanja novoga ugovora o radu ili njegovog aneksa, poslodavac radniku daje otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora o radu.

Naime, do primjene otkaza ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora o radu doći će ako radnik ne prihvati prijedlog poslodavca za sporazumnom izmjenom ugovora, dakle ako nema suglasnosti volja.

Naravno, isto tako poslodavac nije dužan radniku prvo predložiti sklapanje aneksa ugovora o radu, dakle sporazumno rješavanje toga pitanja, nego mu može odmah dati otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora o radu. No, mislim da je za poslodavca prihvatljivije da s radnikom, ugovorne odnose, prvo pokuša riješiti sporazumno, na način da radniku ponudi “obični” aneks ugovora o radu, bez otkaza s ponudom izmjenjenog ugovora o radu. Naime, ako radnik prihvati ovu ponudu promjene ugovora tada nema spora kojega može biti kod otkaza s ponudom izmjenjenog ugovora o radu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.