Share
Tweet
Share
Send to friend

Ugovor o djelu

Kakva prava ostvaruju ljudi koji rade preko ugovora o djelu. Poslodavac se koristi tom vrstom ugovora zato da bi izbjegao pravi radni odnos. Da li radnik ostvaruje naknadu za prijevoz, prekovremeni rad, božićnicu i ostale naknade. Kako se izračunava staž po takvom ugovoru, te kada se on upisuje u radnu knjižicu?

Međutim, ovdje se očito radi o fiktivnom ugovoru o djelu, koji je o naravi stvari ugovor o radu.

Pri tome valja znati da je odredbom članka 13. st. 2. Zakona o radu propisano da ako poslodavac s radnikom sklopi ugovor za obavljanje posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu, osim ako poslodavac ne dokaže suprotno.

Prema tome, ako ste sklopili ugovor o djelu, a po svemu ostalom je to ugovor o radu, smatra se da ste sklopili ugovor o radu. Međutim, to biste trebali dokazati u sudskom postupku, pa ako biste uspjeli imali biste sva prava koja proizlaze iz radnog odnosa, uključujući i ona koja nisu zakonska prava, ali su riješena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, kao što je to pravo na prijevoz ili božićnica.

Korištenjem ugovora o djelu za posao koji bi se morao obavljati putem ugovora o radu, poslodavac čini prekršaj pa ga možete prijaviti inspekciji rada.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.