Share
Tweet
Share
Send to friend

Državljanstvo

Živim u Subotici. Posjedujem domovnicu i putovnicu. Želio bih živjeti i raditi u Hrvatskoj. Kakva je procedura. Molim odgovor.

Kako je iz Vašeg pitanja jasno da ste hrvatski državljanin, nema zakonske zapreke za zapošljavanjem u Republici Hrvatskoj. Međutim, za svako zapošljavanje u Republici Hrvatskoj potrebno je da radnik ima radnu knjižicu koja se izdaje sukladno odredbama Pravilnika o radnoj knjižici. Radna knjižica je javna isprava koja se pri zapošljavanju predaje poslodavcu. Da biste dobili radnu knjižicu nužno je postaviti zahtjev za izdavanje knjižice nadležnom uredu državne uprave prema mjestu prebivališta odnosno boravišta u Republici Hrvatskoj. Dakle, nužno je da prije mogućeg zapošljavanja u RH regulirate svoje prebivalište odnosno boravište, a za što je nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova. Napominjem da nisu valjane radne knjižice izdate izvan Republike Hrvatske, a u nekoj od država nastalih podjelom bivše SFRJ, osim ukoliko su izdate prije osamostaljenja RH. Pitanje prebivališta odnosno boravišta u RH bit će nužno i radi rješavanja drugih pitanja u vezi rada gdje se kao obvezan podatak traži adresa prebivališta (npr. prijava na zdravstveno osiguranje, porezna kartica).

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.