Share
Tweet
Share
Send to friend

Dužnosti poslodavca prema posloprimcu prilikom predselekcije

Da li poslodavac mora reći posloprimcu kolika su mu primanja i radno vrijeme na razgovoru o poslu. Na jednom razgovoru nisu mi htjeli reći kolika su primanja na tom radnom mjestu govoreći da se ta informacija kaže tek na drugom ili trećem razgovoru. Po nekoj logici, ukoliko radnik traži posao, moglo bi mu se bar reći kolika mu je plaća na razgovoru za posao. Ujedno napominjem da sam pritom još morala rješavati 2 testa iz stranog jezika i korespodencije, nakon čega mi nisu htjeli reći kolika bi bila primanja i radno vrijeme.

To znači da je poslodavac slobodan sam odabrati kandidata s kojim će sklopiti ugovor o radu, a svaka osoba koja se kandidira za određeno zaposlenje slobodno odlučuje da li želi prihvatiti ponuđeni posao i ostale uvjete koji taj posao prate. Sva pitanja koja ste postavili potencijalnom poslodavcu obvezni su uglavak ugovora o radu i poslodavac u ponuđenom ugovoru o radu mora, između ostalog, ugovoriti i mjesečnu plaću odnosno radno vrijeme.

Postupak koji prethodi zaključenju ugovora o radu nije normiran Zakonom o radu, a niti je to potrebno. Međutim, svaki poslodavac bi trebao voditi računa o tome da je svaki postupak zapošljavanja njegova prezentacija potencijalnim zaposlenicima te da je izuzetno važno kako će se ophoditi prema kandidatima, kako će voditi razgovor, koja pitanja ne smije postaviti kandidatu i na koja mu je pitanja potrebno odgovoriti.

Mišljenja sam da je poželjno prije samog zaključenja ugovora o radu odgovoriti kandidatu za zaposlenje na sva pitanjima u vezi s radom pa tako i ona koja će biti obvezni sadržaj ugovora o radu. Poslodavci čija je poslovna kultura i standardi u poslovanju na visokoj razini svakako bi Vam odgovorili na sva Vaša pitanja. U svakom slučaju ne bih Vam savjetovao da zaključite ugovor o radu u kojem nisu sadržani svi potrebni elementi (naziv stranaka, mjesto rada, naziv radnog mjesta i kratak opis poslova, datum početka rada, trajanje ugovora, godišnji odmor, osnovna plaća i dodaci na plaću, otpremnina i otkazni rokovi te trajanje redovitog radnog dana ili tjedna) uz napomenu da je moguće da Vam u ponuđenom ugovoru ova pitanja ne budu unesena izrijekom već je dopuštena uputa na odgovarajuće zakone, kolektivni ugovor ili važeći pravnilnik o radu. U tom slučaju poželjno je provjeriti sadržaj tih odredbi.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.