Share
Tweet
Share
Send to friend

Opomena pred otkaz zbog korištenja Interneta

Zaposlena sam kod privatnog poslodavca. Prije nekoliko dana uručena mi je pismena opomena pred otkaz zbog korištenja Interneta u radno vrijeme, kao osobito teška povreda radnog odnosa. Na navedenom računalu ne radim isključivo ja nego i moj poslodavac. Pristup mu imaju svi zaposlenici, kao i članovi obitelji poslodavca izvan radnog vremena. Osim toga ulazak na Internet pretraživanje nekih sadržaja i kontakti s klijentima e-mailom bili su moja svakodnevna obaveza. Uručivši mi opomenu poslodavac je usmeno zahtijevao moje pisano očitovanje po toj opomeni. Molim Vas da mi odgovorite postoji li zakonski rok u kojem moram odgovoriti i moram li uopće odgovoriti budući se u opomeni nigdje to izrijekom ne navodi kao ni rok u kojem bi se to trebalo učiniti?

Navedena obveza ne postoji u slučajevima kada postoje takve okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da poslodavac to napravi, a to je najčešće u slučajevima kada je povreda radne obveze takva da se ugovor o radu izvanredno otkazuje.

Zakonom o radu nigdje nije izrijekom propisana obveza poslodavca da traži pisano očitovanje radnika pri izricanju pisanog upozorenja, a što pogotovo nema smisla nakon davanja odnosno uručenja pisanog upozorenja.

Takav bi postupak (traženje očitovanja po određenom događaju) bilo razumljivo u postupku prije izricanja samog upozorenja jer bi, logikom stvari, poslodavac trebao utvrditi sve činjenice I okolnosti u vezi nastalog događaja prije nego izrekne upozorenje.

S obzirom na okolnosti koje navodite (a koje ako su točne svakako zavrijeđuju pisano upozorenje) Vaša je prednost da je poslodavac zatražio pisano obrazloženje jer Vam je ostavio mogućnost (iako naknadno) da se očitujete po njegovoj odluci.

Da poslodavac i nije tražio Vaše očitovanje Vi biste bili u mogućnosti dati svoj odgovor na dato upozorenje odnosno protiv odluke poslodavca uložiti zahtjev za zaštitu prava ako smatrate da upozorenje nije osnovano odnosno da niste počinili opisanu povredu.

Iako Zakonom nije propisan rok u kojem je radnik dužan ili ima mogućnosti uložiti zahtjev za zaštitu prava protiv pisanog upozorenja, mišljenja sam da bi se trebalo pridržavati roka od 15 dana.

Ovaj rok je određen u članku 133. Zakona o radu i predviđen je u postupcima za koje je osiguranja sudska zaštita prava. Iako se kod pisanog upozorenja ne radi o odluci protiv koje je moguće zatražiti zaštitu prava pred nadležnim sudom držim da je 15 dana rok u kojem bi se trebali pisano očitovati poslodavcu.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.