Share
Tweet
Share
Send to friend

Otkaz i povrat sredstava uloženih u obrazovanje

Radim u jednoj tvrtki godinu dana. Prvo je bilo 6 mjeseci na određeno, a nakon toga sam potpisala ugovor na neodređeno. Uz prvi ugovor (na 6 mj.) potpisala sam i ugovor o školovanju u kojem stoji da ako dobijem ugovor na neodredjeno, moram u tvrtki raditi 3 godine, ili u protivnom moram vratiti novac za školovanje. Uz drugi ugovor (na neodređeno) ovakvog uvjeta nije bilo. Sad, nakon godinu dana, imam šansu za bolji posao, pa me zanima u slučaju da želim dati otkaz, da li moram vratiti novac za školovanje, i ako da, da li cijelu svotu, ili ce ta svota biti umanjena za jednu trećinu, jer ipak sam odradila jednu od te 3 godine. Kako mi je ovo prvi posao u zivotu, ne znam kakva je procedura prilikom davanja otkaza.

Za takvu odluku radnik nije dužan navesti razlog.
U prvom slučaju (sporazumni raskid) ugovorne strane suglasno utvrđuju uvjete pod kojima raskidaju ugovor o radu od kojih je najbitniji datum prestanka rada, dok se u slučaju davanja otkaza od strane radnika treba voditi računa da je radnik dužan poštovati zakonski odnosno ugovoreni otkazni rok.

Zakon o radu izrijekom utvrđuje da u slučaju kada radnik otkazuje ugovor o radu otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana ako on za to ima osobito važan razlog.

Prelazak na bolje plaćeno radno mjesto ili radno mjesto s boljim uvjetima rada je po meni dovoljno važan razlog za otkaz ugovora uz jednomjesečni otkazni rok.

Ovdje bih još želio napomenuti da otkaz treba imati pisani oblik iako bih Vam savjetovao da o tome svakako prije predaje pisanog dokumenta obavite i usmeni razgovor s poslodavcem.

S obzirom na Vašu situaciju kako je doživljavam iz Vašeg upita, očigledno niste sigurni da ćete drugi posao i dobiti pa je poželjno da prije davanja otkaza sadašnjem poslodavcu (ako je novi posao razlog otkaza) svakako definirate sadržaj budućeg ugovora o radu sa svim potrebnim elementima i isti zaključite s novim poslodavcem.

Budućeg poslodavca svakako upoznajte s otkaznim rokom kojeg ste dužni poštovati kod sadašnjeg poslodavca da ne bi došlo do nesporazuma oko početka odnosno prvog dana rada.

Što se tiče prvog dijela Vašeg pitanja potrebno je detaljno pogledati sadržaj ugovora po kojem ste se obvezali poslodavcu vratiti sredstva uložena u Vašu edukaciju u slučaju da u određenom vremenskom roku zatražite raskid ugovora o radu.

Zahtjev poslodavca da Vas "ograniči" dužinom trajanja ugovora u slučaju kada ulaže u Vašu edukaciju potpuno je legitiman i vrlo čest slučaj.

Međutim, procjena o tome može li se nešto prigovoriti ugovornoj odredbi o minimalnoj dužini trajanja rada nakon što je poslodavac uložio svoja sredstva u Vaše osposobljavanje i usavršavanje, može se dati isključivo na cjelovitoj analizi zaključenog ugovora, a za što mi nedostaje mnogo informacija.

Treba napomenuti da nije od utjecaja činjenica da Vam poslodavac nije uz novi ugovor o radu ponovno dostavio ugovor o obvezi povrat novca za školovanje.

Naime, iako se radi o pitanju vezanom uz radni odnos to pitanje nije predmet ugovora o radu. Štoviše, poslodavac je ispunio svoju jedinu obvezu, a to je da Vam je ponudio ugovor o radu na neodređeno vrijeme što se Vi i prihvatili.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.