Share
Tweet
Share
Send to friend

Prava i obveze u slučaju promjene vlasnika tvrtke

Radim u stranoj kompaniji od 2000. godine (6 godina radnog staža). Druga strana kompanija kupila je našu cijelu kompaniju (sjedište u Beču) s podružnicama (podružnica Zagreb). Po navodima sjedišta ugovori o radu su preuzeti 1:1 (kako je bilo do sad tako će vrijediti i u drugoj kompaniji)
Pitanja koje me zanimaju su sljedeća:
1. Imam li pravo na otpremninu? (na koju adresu poslati zahtjev ako imam)
2. Trebaju li se mjenjati ugovori o radu?
3. Koja su prava radnika ako se poslovnica ukine?

U slučaju da zbog poslovnih, organizacijskih ili nekih drugih razloga poslovnica tvrtke prestane postojati, poslodavac Vam mora otkazati ugovore o radu u proceduri propisanoj Zakonom o radu ili pravilnikom o radu Vaše tvrtke ako takav pravilnik postoji.

U tom slučaju (ako bi otkaz bio zakonit) imali biste pravo na otkazni rok koji se utvrđuje sukladno dužini trajanja rada kod Vašeg poslodavca i na otpremninu koja je također vezana uz rad kod Vašeg poslodavca.

Naime, radnik stječe pravo na otpremninu ukoliko je kod istog poslodavca proveo najmanje dvije godine. Koliki će biti iznos otpremnine odnosno dužina trajanja otkaznog roka ovisi o Vašem ugovoru o radu odnosno pravilniku o radu ako postoji.

Ukoliko se budu primjenjivale odredbe Zakona o radu, za točno izračunavanje dužine trajanja otkaznog roka i izračuna visine otpremnine, pogledajte članke 120. i 125. Zakona o radu.

Napominjem da se ukoliko su različitim aktima različito rješena ova prava, primjenjuje za radnika najpovoljnije pravo.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.