Share
Tweet
Share
Send to friend

Nedopuštena pitanja na testiranju za posao

Moj sin je predao molbu za posao. Pozvali su ga na testiranje. Testiranje je trajalo 2 sata a među pitanjima koje me posebno začudilo je bilo i pitanje: Da li je sve u redu s vašim spolnim organima? Da li je to dopustivo? Da li je uopće testiranje koje traje 2 sata za radno mjesto skladištara uobičajeno i normalno (mislim psihološki testovi)?

Nije nedopušteno, što više sve je uobičajenije da se pri odabiru kandidata za neki posao provode različite vrste testiranja kandidata koje mogu uključivati i upitnike s pitanjima od kojih su neka i osobna pitanja.

Međutim, ni u kojem slučaju nisu dopuštena pitanja koja nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom te na takva pitanja radnik ne mora odgovoriti.

Zakonom o radu je kao prekršaj propisno traženje podataka koja nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom.

Istina je da je radnik pri zasnivanju radnog odnosa dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja bi ga ometala ili onemogućavala u izvršavanju obveza iz ugovora o radu ili koja bi mogla utjecati na život i zdravlje osoba s kojima radnik u izvršavanju svojih obveza dolazi u kontakt.

Naravno da takva bolest može biti i spolna bolest ali i kod postavljanja ovakvih pitanja od strane poslodavca moguće je pitanje formulirati tako da ga radnik razumije, da na njega može točno odgovoriti a da se pri tome ne osjeća neugodno ili diskriminirano.

Što se tiče trajanja postupka selekcije kandidata za posao mišljenja sam da je vrlo teško odrediti granicu dopustivosti testiranja te da činjenica da je testiranje trajalo dva sata samo po sebi ne bi trebalo predstavljati neugodnost za radnika.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.