Share
Tweet
Share
Send to friend

Umanjenje koeficijenta plaće zbog bolovanja

Zbog ozljede na radu, koja je kao takva i priznata od strane HZZO, bio sam na bolovanju 42 dana. Poslodavac mi je za navedeno razdoblje umanjio koeficijent sa 2,00 na 1,80, tako da mi je isplaćena manja plaća od one koju inače dobivam. O promjeni koeficijenta nisam dobio nikakvu obavijest poslodavca. Da li je poslodavac postupio po zakonu i kakva su moja prava?

Ukoliko je tome tako Vaš poslodavac postupio je suprotno Zakonu o radu kada Vam je jednostrano izmijenio koeficijent za obračun plaće.

Ugovor o radu je dvostranoobvezni ugovor što znači da se može mijenjati samo suglasnom voljom obiju ugovornih strana tj. i poslodavca i radnika.

U slučaju kada izostane suglasna volja stranaka ugovorna strana koja želi provesti izmjene ugovora, a to je u pravilu poslodavac može se koristiti samo institutom otkaza ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora.

Povrh toga samom činjenicom da ste na bolovanju radi ozljede na radu koja je k tome i prijavljena HZZO-u stječete pravo na puni iznos plaće kao da ste radili jer je narav Vašeg bolovanja upravo ozljeda prouzrokovana na radu.

U Vašem pitanju mi jedino ostaje nejasno kako je i zašto došlo do isplate plaće za vrijeme kada ste bili na bolovanju, a ne isplate naknade za bolovanje što je Vaš poslodavac trebao učiniti.

Predlažem da pisanim putem od poslodavca zatražite ispravak isplate odnosno isplatu plaće po postojećem ugovoru, a ako Vam se poslodavac ne očituje zatražite isplatu razlike plaće sudskim putem u kojem slučaju ćete ostvariti pravo i na zatezne kamate i sudske troškove.

Iako u konkretnom slučaju Zakon o radu ne predviđa obvezu prethodnog obraćanja poslodavcu držim primjerenim to ipak napraviti.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.