Share
Tweet
Share
Send to friend

Video nadzor radnika

Radim u privatnom knjigovodstvenom servisu. Suprug vlasnice i šefice se bavi ugradnjom alarm sustava i kamera i u našem uredu su postavili kamere i ozvučili ga s namjerom da prisluškuju radnike i prate ih kamerama, bez odobrenja radnika. Da li je to dozvoljeno i kome se možemo obratiti u slučaju da nije?

Međutim, mišljenja sam da svako postavljanje video nadzora ipak mora imati opravdanu svrhu, a da ta svrha ne bi smjela biti neprekidni nadzor nad radom ili ponašanjem radnika, posebno ne s ciljem prisluškivanja radnika.

Ukoliko postavljanje nadzornih kamera ne bi imalo opravdanu poslovnu svrhu takvi postupci poslodavca mogli bi se okarakterizirati kao povreda dostojanstva radnika. U tom slučaju poslodavac čini ozbiljan prekršaj.

U slučaju da ste tvrtka s preko dvadeset zaposlenih obveza je poslodavca da imenuje osobu za prijem i rješavanje pritužbi radnika vezanih uz zaštitu dostojanstva, a ako takve osobe nema jer ste tzv. mali poslodavac ili takva osoba nije imenovana, možete se obratiti nadležnom inspektoru rada.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.