Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

SDLSN traži hitnu korekciju plaća državnih službenika

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH od Vlade Republike Hrvatske je zatražio hitnu korekciju plaća državnih službenika.

U utorak je potpisani kolektivni ugovor za djelatnost socijalne skrbi, kojim je 9.000 zaposlenih u ovom sustavu dobilo povećanje plaća od 3 do 9,5%, još je jednom pokazao dvostruka mjerila kada su u pitanju javne i državne službe.

Naime, iako Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike osiguravaju gotovo jednaku razinu prava zaposlenima u javnim i državnim tijelima, ugovori po djelatnostima i tzv. kućni kolektivni ugovori, koji se sklapaju u javnim službama s resornim ministrima, uvelike narušavaju balans između plaća zaposlenih u javnim i državnim službama.

Glavni generator nejednakosti leži u odredbi Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama o plaći za rad u posebnim uvjetima, kojom se javnim službama omogućava da radna mjesta s posebnim uvjetima rada i pripadajuću visinu posebnih dodataka na plaću utvrđuju granskim kolektivnim ugovorima, piše u priopćenju SDLSN.

Navodi se i da su u državnim službama takva radna mjesta utvrđena isključivo propisima koje donosi poslodavac i obuhvaćaju samo ona radna mjesta na kojima zaista postoje posebni uvjeti rada, poput onih zatvorskih čuvara, policajaca, inspektora, sudskih ovršitelja, vozača eksplozivnih tvari, radnika na poslovima ekshumacije i sl.

Međutim, u javnim službama se granskim kolektivnim ugovorima posebni uvjeti rada proglašavaju na razini čitave djelatnosti pa, npr. računovodstveni, administrativni i pomoćno-tehnički poslovi u javnim službama postaju poslovi s posebnim uvjetima rada, što u državnim službama nije slučaj.

Tako, navodi se u priopćenju, administrativni referent ili čistačica u sustavu socijalne skrbi može računati na dodatak za posebne uvjete rada od 10%, dok njegovi kolege u državnoj službi u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, zaposleni na administrativnim i pomoćno-tehničkim poslovima, ne mogu.

Zbog toga je Sindikat najavio da, ukoliko Vlada Republike Hrvatske ne izvrši korekciju plaća državnih službenika i namještenika u visini prosječnog iznosa dodataka na posebne uvjete rada u javnim službama, protiv Vlade, kao poslodavca, podići tužbu zbog slučaja izravne diskriminacije iz članka 2. Zakona o radu, kojim se zabranjuje stavljanje službenika na temelju društvenog statusa u nepovoljniji položaj od druge osobe u usporedivoj situaciji. (A.T.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.